Redactia.ro
Home » Știri » EXCLUSIV Vremea rea provoacă depresie, mit sau realitate? Psiholog Manuela Vărzaru explică ce legătură are vremea cu starea noastră de spirit

EXCLUSIV Vremea rea provoacă depresie, mit sau realitate? Psiholog Manuela Vărzaru explică ce legătură are vremea cu starea noastră de spirit

EXCLUSIV Vremea rea provoacă depresie, mit sau realitate? Psiholog Manuela Vărzaru explică ce legătură are vremea cu starea noastră de spirit

Ți s-a întâmplat vreodată ca vremea urâtă de afară să-ți influențeze starea de spirit și activitatea din timpul zilei? Ei bine, iată ce spune psihologul Manuela Vărzaru despre legătura dintre vreme și starea noastră mentală. 

Vremea rea provoacă depresie, mit sau realitate? Psiholog Manuela Vărzaru explică ce legătură are vremea cu starea noastră de spirit

Sunt momente din an când vremea de afară nu este cea mai însorită și de ori, cerul înnorat sau ploia ne dau o starea mai puțin bună. Deși te gândește că vremea poate influența starea ta și de multe ori dai vina pe ploie când ceva nu iese bine, se pare că acesta este doar un mit.

Psihologul Manuela Vărzaru a explicat în exclusivitate pentru redactia.ro efectele pe care le are vremea asupra stării noastre de spirit, iar aceasta susține că, pentru a intra cu adevărat în depresie sau pentru a avea o starea proastă din cauza vremii, aceasta trebuie să fie constantă mai multe săptămâni. Astfel că, dacă va ploua încontinuu timp de trei sau patru săptămâni, abia atunci putem să spunem că vremea ne-a influențat starea de spirit.

”Nu aș putea spune că din cauza ploii oamenii intră în despresie sau că este un considerent important. Sezonier am putea să punem problema. Într-adevăr, în anotimpul rece, mai înnorat, respectiv iarna sau toamna, oamenii sunt mai influențați de vreme, însă doar pentru că este o zi mai ploioasă nu are un impact atât de mare psihic. Nu se poate aprecia o deterioare psihică atât de concludentă doar pentru câtvea zile. Trebuie să fie două, trei săptămâni. Psihicul uman are o reziliență”, a declarat în exclusivitate pentru redactia.ro psihologul Manueal Vărzaru.

Iată care sunt primele semne ale depresiei

Depresia este un termen folosit în mod liberal pentru mai multe semne ale unei perioade slabe sau proaste, dar depresia în sens clinic este altceva. Așadar cum recunoaștem depresia în sens clinic care necesită ajutorul unui specialist? În primul rând, sunt semne specifice pentru această tulburare.

1. O perspectivă fără speranță – O perspectivă fără speranță în viață este semnul cel mai comun al acestei tulburări, vocalizat prin idei de genul ”Și de ce aș mai face ceva?”. Este foarte ușor să se pornească de la o întâmplare și să se ajungă pe spirala negativă a lipsei de speranțe în ceea ce privește propriile acțiuni.

2. Interes pierdut – Un alt semn important al depresiei majore este lipsa de interes sau retragerea din activitățile care erau foarte frecventate anterior sau care aduceau mare plăcere cum ar fi sporturile, hobby-urile sau ieșirile în oraș cu prietenii. O altă zonă importantă unde se pierde interesul în cazul unei tulburări depresive majore este sexul manifestat prin pierderea libidoului sau chiar impotență.

3. Probleme cu somnul și oboseală crescute – Oboseala crescută și alte probleme cu somnul, cum ar fi insomnia, sunt motive pentru care poate persoana nu mai poate avea același interes crescut pentru activitățile sale normale. Problemele cu somnul, mai ales lipsa acestuia, pot duce și la anxietate.

4. Anxietate – Depresia nu cauzează anxietate, dar în general acestea au loc împreună.

5. Schimbări în apetit și greutate – Oamenii cu depresie prezintă probleme cu schimbările în apetit și greutate, unii în plus, alții în minus. Ce e important de reținut că aceste schimbări nu sunt voite, ci pur și simplu sunt niște rezultate ale depresiei clinice, fără ca persoana să aibă vreun control asupra lor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: