Redactia.ro
Home » Știri » Fareshta Basim, prima refugiată afgană care a obținut o bursă de studii în România. Cum o afectează evenimentele care au loc în Afganistan

Fareshta Basim, prima refugiată afgană care a obținut o bursă de studii în România. Cum o afectează evenimentele care au loc în Afganistan

GALERIE FOTO (3) Fareshta Basim, prima refugiată afgană care a obținut o bursă de studii în România.

Fareshta Basim, prima refugiată afgană care a obținut o bursă de studii în România. La vârsta de 17 ani a venit împreună cu părinții săi în România, dar evenimentele terifiante care au loc în prezent în Afganistan, o afectează pe Fareshta Basim. Tânăra de 24 de ani, este prima refugiată afgană care a obținut o bursă de studii la noi în țară.

Fareshta Basim, prima refugiată afgană care a obținut o bursă de studii în România. Cum o afectează evenimentele care au loc în Afganistan

Fareshta Basim, prima refugiată afgană care a obținut o bursă de studii în România. Familia tinerei de 24 de ani a cunoscut doar starea de război înainte de a veni în România. Fareshta Basim a venit la noi în țară când avea 17 ani, dar evenimentele îngrozitoare care au loc în Afganistan încă o afectează pe aceasta. Într-un interviu pentru Libertatea, tânăra a făcut mărturisiri șocante despre statul afgan. „Îmi este greu să vorbesc de Afganistan. M-am săturat de ce se întâmplă acolo. Am fost în depresie, încă sunt. Mă gândesc la ce se întâmplă acolo. Am dormit două ore azi-noapte“, spune Fareshta Basim.

Fari a declarat că în urmă cu puțin timp a aflat că un văr din Kabul a fost ucis de talibani. Spre deosebire de oamenii din Afganistan, părinții săi sunt mai deschiși la minte, fiind jurnaliști în statul afgan. Acum, aceștia sunt dezamăgiți pe guvernul afgan, fiind de părere că acesta a vândut țara talibanilor. Fari are 40 de verișori și 21 de verișoare care locuiesc în acest moment în Afganistan, fiind foarte speriată pentru viitorul lor. „O să le fie foarte greu. Nu pot fugi, că n-au bani. E sărăcie acolo. «Noi ce facem acuma?», mi-au zis ei. Nu e vina lor că s-au născut în Afganistan. Dacă s-ar întâmpla în România, voi ce ați face?”, se întreabă tânăra.

În 2014, Fareshta Basim a venit cu familia sa în România pentru a obține azil politic. „Nici cu americanii nu ne simțeam în siguranță. Nimeni nu poate să-i controleze pe talibani. Eram în clasa a VIII-a când au pus o bombă lângă școala de fete unde învățam. A găsit-o o fată și a anunțat poliția înainte să explodeze”, a mai povestit aceasta.

Este prima refugiată afgană care a obținut bursă de studii în România

Părinții lui Fateshta lucrează de doi ani în Timișoara la o fabrică de hârtie. De-a lungul anilor au lucrat prin shaormerii și fast-food-uri, pentru că nu au reușit să-și găsească un loc de muncă bine plătit, având în vedere că nu știu foarte bine limba română. Pentru a-și plăti cheltuielile la facultatea din domeniul IT de la Universitatea de Vest din Timișoara, Fari a muncit în fast-food-uri și restaurante.

În 2018 și-a întrerupt studiile pentru un an pentru că nu mai făcea față programului foarte încărcat. În 2019 și-a reluat cursurile, iar la scurt timp a primit prima bursă de studii pentru un refugiat din România, de la Universitatea de Vest și Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite din România. Tânăra a mărturisit că nu se va întoarce în țara natală, mai ales acum, când aceasta este condusă de talibani. „Nu voi mai ajunge niciodată în Afganistan. Mai ales ca femeie, este foarte greu. Talibanii zic că o să lase fetele să meargă la școală, dar nu-i cred”, spune Fareshta.

Conform IGI, anul trecut au fost înregistrate 2.384 de cereri de azil în România din partea cetățenilor afgani, iar dintre aceștia, 42 au obținut o formă de protecție din partea statului român.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: