Redactia.ro
Home » Știri » Firea desfășoară pe Facebook referendumul privind taxa Oxigen. Ce trebuie să facă bucureștenii

Firea desfășoară pe Facebook referendumul privind taxa Oxigen. Ce trebuie să facă bucureștenii

gabriela firea

Primarul General al Capitalei Gabriela Firea a lansat referendumul privind taxa Oxigen. Aproximativ 90% din cei care i-au scris îi solicit edilului să renunțe la vinietă.

Firea a declarat, vineri, într-o filmare postată pe contul de Facebook, că a primit până acum peste 15.000 de mesaje pe canalul de socializare. „Am primit peste 15.000 de mesaje din care peste 90% sunt mesaje care îmi solicită să renunțăm la vinieta Oxigen. De asemenea, pe mailul oxigen@pmb.ro am primit până acum 944 de e-mailuri dintre care 700 sunt împotrivă și 300 pentru”, a spus primarul Capitalei.

Revin cu informatii despre “referendumul” pe fb, anuntat ieri, privind vinieta Oxigen.#PrimarulIntreaba#CetateniiRaspund

Publicată de Gabriela Firea pe Vineri, 21 februarie 2020

Ea a mai declarat că „referendumul pe Facebook” privind vinieta Oxigen va continua, iar luni vor fi anunțate rezultatele. „Continuăm să primim atât mesaje pe Facebook, și pe mail, le centralizăm, iar luni vom organiza o conferință de presă în care vom prezenta toate aceste mesaje și vă voi anunța și ce decizie am luat. De asemenea, voi anunța cum se va aplica concret decizia pe care o voi lua: dacă se renunță la taxă, cum se va implementa, dacă nu, și acum, sincer, nu vreau să anticipez, dar având în vedere mesajele…, ce se va întâmpla”, a mai declarat primarulGabriela Firea.

Aceasta a mai spus că Oxigen este un proiect mai amplu ce va continua. „În ceea ce privește concret vinieta Oxigen, în urma mesajelor dumneavoastră, decizia o anunț luni”, a completat aceasta.

Când a fost lansat referendumul?

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat, joi, un referendum pe Facebook prin care bucureștenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord cu taxa Oxigen. Întrebarea la care locuitorii Capitalei sunt îndemnați să răspundă este: „Sunteți de acord cu interzicerea circulației mașinilor care poluează în centrul orașului și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureștiului?”.

Sunteti de acord cu vinieta Oxigen?

#PrimarulIntreaba #CetateniiRaspundSunteți de acord cu interzicerea circulației mașinilor care poluează în centrul orașului și cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureștiului? (Referire la autoturismele non euro, euro 1, euro 2 și euro 3).Aștept răspunsurile bucureștenilor până luni, 24.02.a.c. aici, pe Facebook, sau/și la adresa de mail oxigen@pmb.ro. 🍀🍀🍀

Publicată de Gabriela Firea pe Joi, 20 februarie 2020

Răspunsurile sunt așteptate pe pagina de socializare sau pe e-mail până luni, 24 februarie, scrie Mediafax. „Vă întreb direct, dragi bucureşteni. Sunteţi de acord cu acest proiect? Oxigen pentru Bucureşti? Sunteţi de acord să fie interzise în centru maşinile care poluează non-euro, euro 1 şi euro 2, iar euro 3 să plătească vinieta, iar în restul oraşului să plătească vinieta şi cele care poluează foarte intens? Sau nu sunteţi de acord. Ar fi păcat să pierdem acest moment şi să nu aflu direct opinia dumneavoastră”, a scris Gabriela Firea.

Ce prevede taxa Oxigen?

Mașinile cu normă de poluare sub Euro 3 nu mai au voie să intre în centrul Capitalei, de la 1 martie, iar pentru restul oraşului se va plăti o vinietă de 15 lei pe zi sau 1.900 de lei pe an. Cei care au o maşină cu norma de poluare Euro 3 pot intra în Centrul Capitalei, în zona delimitată de primărie, înconjurată de artere precum Ştefan cel Mare, Şoseaua Cotroceni, Calea 13 Septembrie sau Mihai Eminescu, zonă numită ZACA.

Bucureștenii care au maşină Euro 4 pot să mai circule liniştit încă un an, dar de la 1 ianuarie 2021 și ei vor plăi taxa Oxigen. Din 2022, mașinile Non-euro, Euro 1 sau Euro 2, nu vor mai avea acces deloc în Bucureşti.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: