Redactia.ro
Home » Homepage » Referendum privind vinieta Oxigen. Anunțul primarului Gabriela Firea

Referendum privind vinieta Oxigen. Anunțul primarului Gabriela Firea

gabriela firea

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a declarat luni că nu exclude varianta convocării unui referendum local privind vinieta Oxigen, deși noua taxă pentru mașinile poluante este deja în vigoare, iar de la 1 martie ar urma să fie aplicate și sancțiunile.

„Nimeni nu a combătut eficient și sută la sută poluarea în lume, dar se cere de la un singur primar ca el în trei ani de zile să facă tot ce nu s-a făcut trei ani ani de zile”, a spus Gabriela Firea, într-o vizită pe un șantier din sectorul 6.

Criza locuintelor sociale este o problema pe care am gasit-o la Primaria Capitalei din prima zi de mandat! In fiecare an, lista solicitantilor creste, acum fiind inscrise 4 mii de cereri la Primaria Capitalei. Impreuna cu cele aflate la primariile de sector inseamna aproximativ 20 de mii bucuresteni care asteapta de ani de zile sa aiba o casa. Situatia nu mai putea continua asa, de aceea am decis ca, pentru prima data in ultimele decenii, Primaria Capitalei, prin Compania Municipală Imobiliară S.A. si Trustul de Cladiri Metropolitane sa construiasca locuinte sociale! Va arat chiar in aceste momente cum se desfasoara lucrarile la complexul care va avea 600 de locuinte, dar si spatii verzi, locuri de parcare si alte servicii comunitare, situat in prelungirea cartierului Ghencea.

Publicată de Gabriela Firea pe Luni, 3 februarie 2020

Am văzut că se organizează petiţii, acţiuni, chiar mitinguri împotriva vinietei Oxigen. Nicio problemă! Noi putem să renunţăm şi la program. Dacă asta îşi doresc bucureştenii, dacă asta ne dorim cu toţii, să fim singurul oraş european în care să circulăm cu maşini non-euro, Euro 1, Euro 2… Nicio problemă, eu fac ce spun cetăţenii. Dar ca să vedeţi în ce ipocrizie trăim. Pe de o parte – de ce nu am curajul să iau măsuri şi să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară, pe de altă parte – atunci când le luăm, de ce le luăm?”, a adăugat primarul general.

Bucureștenii primesc 9.000 de lei de la Primărie. Află dacă te regăsești pe listă

„Să decidă cetățenii! Cetățenii au decis, pentru că este cel mai democratic mod cu putință de a conduce. Cetățenii și-au ales un primar, au ales majoritatea în Consiliul General și aceștia iau măsuri responsabile, în urma unor dezbateri transparente, iar feed-back-ul a fost pozitiv, în sensul că cei mai mulți bucureșteni își doresc ca din traficul nostru să dispară autoturismele intens poluante. Dar eu îmi iau doar partea negativă, mitinguri, petiții, jigniri… Nu ştiu, doriţi? Organizăm un referendum. Dar este anormal. Noi să organizăm un referendum pentru ceea ce deja europenii la care ne uităm au decis demult şi anume: poluatorul plăteşte”, a mai spus Firea.

Ea a răspuns că ideea referendumului i-a venit pe loc, precizând că se va sfătui cu colegii privind varianta unui referendum. Ea a menţionat şi că un astfel de proiect ar avea nevoie de susţinerea majorităţii din Consiliul General al Capitalei.

Gabriela Firea vrea să combată poluarea din Capitală cu vouchere

Primarul general a promis că va oferi din bani publici vouchere în valoare de 9.000 de lei bucureștenilor care doresc să își înlocuiască mașinile vechi și care poluează cu altele noi. Ei le pot înlocui, de asemenea, cu televizoare și frigidere.

Proiectul de hotărâre inițiat de Firea a intrat pe ordinea suplimentară de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri, 29 ianuarie, potrivit digi24.ro. În el se menționează că 5.000 de bucureșteni vor primi vouchere ca să își înlocuiească mașinile vechi, în perioada 2020-2021. Valoarea unui eco-voucher ar urma să fie 9.000 de lei. Locuitorul Capitalei ar putea intra în posesia acestui tichet valoric dacă, în schimb, își predă mașina cu normă de poluare non-euro, Euro 1 sau Euro 2.

Schimbări majore pentru șoferii bucureșteni! De luna viitoare polițiștii vor înregistra totul

Acest program arată ca o continuare a programului similar derulat de PMB în 2018-2019, când s-au acordat, de asemenea, eco-vouchere. De aceasta data, însă, vor avea prioritate la obținerea eco-voucherelor bucureștenii care locuiesc în centrul orașului, în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA).

Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru achiziţionarea de autoturisme noi cu norma de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – Euro 6, non-diesel, electrice sau hibride, alte mijloace alternative de locomoţie noi, non-diesel sau electrice, obiecte electrocasnice cu clasa energetică superioară (aparate frigorifice, maşini de spălat rufe/vase, uscător de rufe, aparate de aer condiţionat, plite electrice, cuptoare electrice, aspiratoare) sau electronice (televizoare, DVD player, Blue-Ray player, staţii de lucru, monitoare pentru staţii de lucru, laptop, tablete, imprimante laser/inkjet). Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor fizice sau familiilor care deţin în proprietate un singur autoturism poluant din categoria non-Euro, Euro 1 sau Euro 2.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: