Redactia.ro
Home » Știri » Floriile, sărbătoare păgână? De unde vin cele mai vechi legende despre această zi

Floriile, sărbătoare păgână? De unde vin cele mai vechi legende despre această zi

floriile

Floriile se sărbătoresc întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște.  Se mai numesc și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului și marchează începutul Săptămânii Patimilor.

Sărbătoarea comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

Totodată, în ziua de Florii este dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment. De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

Tradiții și superstiții de Florii

În unele zone din România, locuitorii încă țin cont de anumite superstiții de Florii. La sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Astfel, spun ei, sunt protejaţi de boli şi devin mai rezistenţi. De asemenea, se spune că cei care mănâncă muguri de salcie după slujba de sfinţire se vor tămădui de boli şi îşi vor întări sistemul imunitar şi pe viitor. Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”. În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște. Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe. Se mai spune că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

De ce se spune că Floriile ar putea fi o sărbătoare păgână

Tradiția mai spune că Floriile ar putea fi o sărbătoare păgână. Reprezentanții BOR au decis să dea explicații în acest sens.

„Un termen păgân, ne spun unii, o sărbătoare păgână. Iar noi le spunem că ea face dovada că cei dinaintea noastră au botezat păgânismul, au restaurat în Hristos oameni. Prin Florii avem dovada unei istorii umane care ne leagă cu istoria începuturilor creștinismului și Europei. Istoria ne spune că Ponțiu Pilat aduce mai mulți soldați în Ierusalim decât de obicei. Simțea nevoia de liniște la Paștele iudeilor ce se apropia.

În umbra Templului dau în clocot însă furiile, se plăsmuiesc deja plasele de prindere a Pescarului de oameni care este Hristos. Cel ce plânge de milă săracilor, din grija pungii, ține Evanghelistul să ne pomenească, vinde pe Învățător. Nu, nu săracii vor fi ajutați din arginții săi. Se va cumpăra un cimitir pentru sinucigași și străinii de Ierusalim. Prețul vânzării lui Dumnezeu este mereu un cimitir”, notează republica.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: