Declarațiile tranșante ale lui Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la București, fac valuri după ce acesta a lansat un atac direct la adresa lui George Simion, liderul AUR.
Diplomatul american a infirmat orice presupus sprijin din partea administrației Trump pentru curentele suveraniste din România și l-a acuzat pe George Simion de lipsă de onestitate în legătură cu un contract de lobby încheiat în SUA.
Zuckerman a mers chiar mai departe, spunând că „el cu adevărul nu s-a întâlnit în viața lui”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei intervenții în direct la Digi24, într-un moment în care AUR se confruntă cu critici interne și externe privind legitimitatea demersurilor sale politice.
Fostul ambasador american, reacție dură după afirmațiile lui George Simion
În cadrul intervenției sale la Digi24, Adrian Zuckerman a ținut să demonteze ferm afirmațiile recente ale liderului AUR, George Simion, care a susținut că formațiunea sa nu a semnat niciun contract de lobby în Statele Unite.
„În primul rând, guvernul american și președintele Trump n-au spus niciodată că vor un suveranist aici. A fost o mulțime de zgomot care a venit de la Simion și de la Georgescu înainte, Simion și-a cumpărat, cum prea bine știți și știe majoritatea de oameni în România, niște lobby în America”, a spus Zuckerman.
Afirmația vine ca reacție la tentativa AUR de a se apropia simbolic de fosta administrație Trump, pe fondul unui val de retorică naționalistă și euro-sceptică tot mai accentuată. George Simion a susținut public că nu există o legătură contractuală cu agenții de lobby americani, însă documentele disponibile public prin Departamentul de Justiție al SUA arată altceva.
Contract de 1,5 milioane de dolari cu o firmă de lobby din SUA
Fostul ambasador a dezvăluit că există dovezi clare ale existenței unui contract semnat între AUR și firma BGR Group, în valoare de 1,5 milioane de dolari, contract înregistrat oficial la Departamentul de Justiție.
„El cu adevărul nu s-a întâlnit în viața lui, cred. Dar ce spune și ce-am văzut semnat de partidul AUR sunt două lucruri diferite. E un contract de 1.000.000 jumate de dolari semnat de AUR și firma BGD cu Departamentul de Justiție”, a subliniat Zuckerman, referindu-se la diferența flagrantă dintre realitate și afirmațiile publice ale lui Simion.
Acest tip de contracte, numite FARA (Foreign Agents Registration Act), sunt înregistrate public în SUA și reflectă relația dintre entități străine și firmele americane de consultanță politică și lobby.
O democrație „serioasă, vibrantă” și alegeri corecte în România
Pe lângă acuzațiile adresate liderului AUR, Adrian Zuckerman a vorbit și despre starea democrației în România, subliniind că alegerile prezidențiale recente s-au desfășurat corect și că țara noastră rămâne un aliat solid al Statelor Unite.
„Cineva să spună că în România nu e democrație e cel mai iresponsabil lucru. Dovada că România e o democrație, au fost nu știu câți candidați la primul în alegerile de anul trecut, au fost 14, 15, nici nu mai țin minte. Tot ce au putut să spună, tot ce au vrut și singurul lucru care nu a fost lăsat să fie făcut este o fraudă la sistemul alegerilor”, a declarat fostul ambasador.
Declarația vine în contextul în care George Simion și alți reprezentanți AUR au contestat validitatea alegerilor, susținând, fără probe concrete, că rezultatul a fost afectat de „manipulări externe” și „fraude sistemice”.
AUR și jocul periculos al propagandei de tip suveranist
Zuckerman a criticat indirect strategia electorală a AUR, pe care a calificat-o drept periculoasă pentru stabilitatea democrației românești. Fostul ambasador a insistat că Statele Unite nu sprijină ideologia suveranistă, în ciuda declarațiilor publice ale unor lideri AUR care au sugerat contrariul.
„Nici guvernul american, nici administrația Trump nu au spus că România are nevoie de un lider suveranist. Sunt afirmații false și manipulative. România este un partener strategic, nu un teren de experimente politice”, a subliniat diplomatul, într-un mesaj care pare să pună capăt speculațiilor privind eventuale simpatii externe pentru mișcările naționaliste din România.
Despre programul Visa Waiver: „România a făcut totul corect”
O altă temă abordată de Zuckerman a fost programul Visa Waiver, de care România încă nu beneficiază, deși discuțiile pe această temă durează de ani întregi.
„Sunt niște întrebări de la oamenii tehnici de la administrația Trump care se uită la niște lucruri la care poate administrația Biden se uita un pic mai diferit, nu știu detaliile specifice, dar eu sunt, n-aș spune că sunt sigur, dar eu cred că lucrul ăsta o să se rezolve, pentru că cred că România a făcut totul corect din ce mi s-a spus și nu văd de ce un aliat așa de apropiat ca România nu ar fi lăsat să intre în Viza Waiver”, a declarat Zuckerman.
Diplomatul a ținut să precizeze că aderarea României la Visa Waiver ar aduce un beneficiu real atât pentru România, cât și pentru Statele Unite.
„Trebuie să rămâneți optimiști, că România a făcut toate bune și vreau să spun că e o democrație serioasă, vibrantă și cu Polonia apără flancul de est al Europei împotriva lui Putin și Rusia”, a spus fostul ambasador.
Adrian Zuckerman, o voce respectată în relația bilaterală
Adrian Zuckerman este avocat și diplomat american de origine română. A fost numit ambasador în România în decembrie 2019, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 2021. În mandatul său, a fost un susținător fervent al parteneriatului strategic dintre România și SUA și a susținut reformele din justiție, dezvoltarea economică și lupta împotriva corupției.
În ciuda plecării din post, Zuckerman a continuat să urmărească evoluțiile politice din România și a rămas o voce activă în spațiul public. Intervențiile sale, adesea tăioase, reflectă o poziționare clară în favoarea valorilor democratice și a transparenței în viața publică.
Până la această oră, George Simion nu a oferit un răspuns oficial la acuzațiile lansate de Zuckerman, însă apropiați ai liderului AUR au contestat deja autenticitatea contractului de lobby prezentat de fostul ambasador.
Reacțiile din rândul partidelor politice au fost variate. Unii lideri din opoziție au cerut explicații clare din partea AUR privind finanțarea campaniilor internaționale, în timp ce alții au subliniat pericolul exportării unei retorici anti-occidentale în România.