Redactia.ro

Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor al Holocaustului, s-a stins din viață la 98 de ani

Leonard Zăicescu

Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor cunoscut al Holocaustului din țară, a murit la vârsta de 98 de ani. Anunțul a fost făcut de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, instituție cu care a colaborat strâns timp de decenii. Prin mărturiile sale, a păstrat vie amintirea victimelor Pogromului de la Iași și a devenit un simbol al luptei împotriva uitării și negării trecutului. Plecarea lui lasă un gol dureros în conștiința colectivă și un apel tăcut la neuitare.

Vocea unei istorii trăite în infern

Leonard Zăicescu nu a fost doar un martor al unei epoci sumbre, ci un martor activ. Și-a asumat cu demnitate rolul de supraviețuitor al uneia dintre cele mai cumplite tragedii ale secolului XX. A supraviețuit Pogromului de la Iași din iunie 1941, când mii de evrei au fost uciși cu brutalitate, iar alții au fost deportați în „trenurile morții”, fără apă, aer sau hrană.

Timp de peste opt decenii, Zăicescu a trăit cu această amintire. Nu a încercat niciodată să o înăbușe, ci a ales să o transforme într-o lecție pentru ceilalți. A mers în școli, a vorbit la conferințe, a apărut în documentare și interviuri. A pledat pentru adevăr, respect și responsabilitate istorică.

„Leonard Zăicescu (27.03.1927 – 23.05.2025), supraviețuitor al Pogromului de la Iași și neobosit militant pentru memoria victimelor Holocaustului, ne-a părăsit astăzi! Un prieten și colaborator al institutului”, a transmis Institutul „Elie Wiesel”.

Lupta împotriva negării Holocaustului

Una dintre cele mai importante contribuții ale lui Leonard Zăicescu a fost implicarea într-un proces de referință la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Alături de colegul său Fălticineanu, a câștigat o cauză împotriva celor care au negat sau minimalizat Holocaustul.

Această victorie juridică a avut o puternică rezonanță internațională. A confirmat faptul că suferința trăită nu poate fi relativizată sau ștearsă prin propagandă. A întărit ideea că Europa de astăzi trebuie să își păstreze memoria vie, indiferent de curentele ideologice care contestă trecutul.

„Alături de Fălticineanu a câștigat la CEDO lupta împotriva acelora care neagă sau minimalizează Holocaustul și astfel pângăresc memoria victimelor și a supraviețuitorilor. Nu te vom uita niciodată!”, a transmis Institutul, potrivit spynews.ro.

O viață dedicată memoriei colective

Leonard Zăicescu a fost implicat în numeroase inițiative dedicate educației despre Holocaust. A colaborat cu licee, universități și organizații neguvernamentale. A participat la dezbateri, simpozioane și emisiuni televizate. De fiecare dată, a adus cu el o mărturie personală greu de contestat.

„Datoria mea este să vorbesc cât mai mult, atâta timp cât mai pot”, spunea într-un interviu din 2019. „Nu vreau ca tinerii să creadă că Holocaustul e doar un capitol dintr-un manual de istorie. Eu am trăit asta. Am văzut cum oamenii pot deveni bestii.”

Pe lângă activism, a sprijinit inițiativele de marcare a locurilor memoriei – monumente, muzee, plăci comemorative. A fost prezent la inaugurarea fiecărui memorial dedicat Pogromului de la Iași. De fiecare dată, a rostit numele celor pierduți, ca un preot al adevărului.

Un simbol național al rezilienței

România l-a recunoscut oficial ca pe o voce importantă. A primit distincții din partea Președinției, a Guvernului și a comunității evreiești. A fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, pentru contribuția sa la educarea noilor generații.

Într-un mesaj adresat în trecut elevilor, Zăicescu le cerea să fie curajoși: „Nu acceptați ura. Nu râdeți de cel diferit. Nu întoarceți capul când vedeți o nedreptate. Voi sunteți speranța mea că ceea ce am trăit eu nu se va mai repeta.”

Prin moartea sa, România pierde o voce vie, dar moștenirea sa rămâne în fiecare lecție despre Holocaust predată în școli, în fiecare discurs rostit în Parlament sau în fiecare plachetă de la Muzeul Memorial.

Pogromul de la Iași, un moment de neuitat

Leonard Zăicescu a supraviețuit uneia dintre cele mai violente acțiuni antisemite din Europa de Est. Pogromul de la Iași, început în iunie 1941, a fost orchestrat de autoritățile române de atunci, în colaborare cu armata germană. În doar câteva zile, peste 13.000 de evrei au fost uciși.

Mulți au fost împușcați în curțile secțiilor de poliție sau în stradă. Alții au fost înghesuiți în trenuri fără aerisire, unde au murit sufocați sau deshidratați. Leonard Zăicescu avea doar 14 ani la acea vreme. A fost martorul acelor atrocități și a reușit să scape.

Această experiență l-a format ca om, dar și ca activist. A transformat durerea într-un instrument de luptă civică. A cerut justiție, adevăr și educație, nu răzbunare. A fost prezent în fiecare iunie la comemorările din Iași, unde venea cu flori, lumânări și povești.

Florin Piersic, amintiri despre tatăl care a salvat evrei

Povestea lui Leonard Zăicescu se leagă de alte episoade de umanitate din acea perioadă. Actorul Florin Piersic a relatat în repetate rânduri cum tatăl său a salvat viețile a șase familii evreiești în perioada Holocaustului.

„A salvat 6 familii de evrei. I-a ascuns în abatorul lui de la Cernăuți. Trebuia să fie luați și duși la Auschwitz și tatăl meu i-a luat. Nu era voie atunci, nici trupele germane, nici poliția, nimeni nu putea să intre în abator fără aprobarea tatălui meu pentru că era medicul veterinar al județului. I-a ascuns 5 luni de zile. Mama le aducea mâncare”, a povestit actorul.

Astfel de mărturii arată că, în mijlocul întunericului, au existat și lumini. Că nu toți au acceptat crimele, că nu toți au tăcut. Iar Leonard Zăicescu a fost unul dintre cei care au ținut aprinsă flacăra amintirii.

Institutul „Elie Wiesel”, partener de drum

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a fost sprijinul și casa spirituală a lui Leonard Zăicescu în ultimele decenii. A participat la evenimentele institutului, a susținut cercetarea academică, a oferit interviuri și a sprijinit inițiative legislative.

A fost prezent în toate demersurile privind includerea Holocaustului în manualele de istorie, introducerea Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Pogromului de la Iași și în campaniile contra extremismului online.

Institutul a anunțat moartea sa cu un mesaj de profund respect: „Nu te vom uita niciodată!”. În semn de omagiu, o sală a Institutului va fi denumită după Leonard Zăicescu. Se va organiza și o sesiune publică de comemorare, cu invitați din țară și străinătate.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: