Redactia.ro
Home » Știri » Fost preot, părere radicală despre parastas și pomană: «Ajută doar la șmecherie!»

Fost preot, părere radicală despre parastas și pomană: «Ajută doar la șmecherie!»

dan balas despre pomana

Românii respectă o multitudine de tradiții și obiceiuri atunci când cineva drag se stinge din viață. Fostul preot Daniel Balaș are un mesaj dur pentru enoriașii care se dau peste cap pentru a face parastase grandioase. Conform lui, parastasele sunt complet inutile. Prețuirea persoanei respective atunci când ea este în viața este ceea ce contează cu adevărat.

Fostul preot Daniel Balaș are o părere tranșantă privind parastasul și pomana

Fostul preot Daniel Balaș a distribuit în mediul online un mesaj care ar putea să fie considerat controversat de mulți dintre credincioși. Conform lui Daniel Balaș, parastasele grandioase care seamănă mai mult cu o petrecere de nuntă nu sunt nimic altceva decât prilej de fală. Nu ajută cu nimic sufletul celui adormit, ci oferă doar o mângâiere a orgoliului familiei decedatului. Potrivit părintelui, fiecare dintre noi ar trebui să învățăm să-i tratăm cu respect pe cei dragi atunci când ei sunt în viață, nu atunci când nimic din ce facem nu va mai conta pentru sufletul și liniștea lor.

„E doar fală şi mândrie. Astea nu ajută decât la şmecherie. Doar la români vezi, să te lauzi că ai dat tu mobilă, că ai dat haine. Că văd că chemi toată lumea ca să vadă ce mobilă dai tu. Te plimbi cu costumele astea de 20 de minute pe-afară. Moşu’ a văzut haine noi cât timp a stat la matale în casă? Cât timp aţi fost împreună, i-ai cumpărat un costum din pensie, să se strângă toţi copiii, i-ai făcut vreo zi onomastică în toţi anii cât a trăit pe pământul ăsta cu toate neamurile? Că văd că toţi s-au îngrămădit acum la masă. Sunt şi nepoţi, şi nepoţei. Şi ăia care l-au înjurat în sat, şi ăia care l-au bârfit, că au venit toţi la păpică acum. Stai liniştită că nu te iubeşte nimeni, iar matale eşti fericită că ai fală”, a fost o parte din mesajul fostului preot. 

Cum îi putem pomeni pe cei dragi

Tot el a dezvăluit credincioșilor ce pot face pentru sufletele celor adormiți.

„Cea mai bună pomenire pe care o putem face cu cel care a părăsit corpul este să fim într-o comuniune permanentă cu el. Tată, vino, te rog, şi ajută-mă să rezolv problemele din familie că tu le cunoşti mai bine. Tu-ţi ştii părinţii tăi, ştii bunicii mei, ştii cu ce traume au venit şi ei. Te rog, ajută-mă, şi haide să oprim păcatul acesta care nu ne dă pace şi nu ne dă linişte în neam.

O altă pomenire pe care o puteţi face cu cei din neam e aceea că trebuie să vă cereţi iertare că atunci când au avut ei nevoie de voi, aveaţi treabă, n-aveaţi timp, nu v-a interesat. 

Pomeniţi numele celor care au făcut parte din viaţa voastră, pomeniţi-le în suflet şi daţi-le iertare că doar aşa veţi ţine legătura cu ei, nu prin colaci aruncaţi la pui şi nici prin colivă dată la găini. Că ştiu foarte bine ce fac femeile de la lumânări cu coliva care rămâne la biserică”, a povestit părintele Daniel Balaș.

De ce se oferă pomană

În Biserica Ortodoxă, pomana sau praznicul pentru cei adormiți își are izvorul în vechile agape din trecut. Termenul de „agape” implică ideea de sacrificiu. Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului reprezintă iubirea supremă. Iubirea de Dumnezeu și iubirea față de aproape sunt coordonatele esențiale ale Bisericii noastre. Prin iubire și milostenie creștinii formează o comunitate aparte. În acest scop există și astăzi tradiția ca după un eveniment (hram, înmormântare, parastas) să se dea de pomană celor săraci mâncare, menținându-se caracterul de mese ale iubirii, conform Doxologia.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: