Ziua votului a fost marcată de o serie de fenomene meteo extreme. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis alerte cod galben și cod portocaliu. Sute de localități din vest, nord și est au fost vizate. În multe județe s-au semnalat vijelii, grindină și descărcări electrice frecvente. Furtunile au lovit în plin chiar în timp ce oamenii mergeau la vot.
Coduri galbene și portocalii emise în lanț. ANM avertizează populația
Meteorologii au emis duminică, 18 mai, mai multe avertizări nowcasting. Cele mai afectate zone au fost din județele Galați, Vrancea, Arad și Bihor. S-au semnalat averse torențiale, vânt cu aspect de vijelie, grindină și frecvente descărcări electrice.
Un cod galben emis de ANM a fost valabil între orele 15:20 și 16:30, vizând:
Județul Galaţi: Tecuci, Liești, Pechea, Matca, Cudalbi, Târgu Bujor, Corod, Umbrărești, Cosmești, Munteni, Barcea, Drăgănești, Tudor Vladimirescu, Piscu, Ivești, Independența, Nicorești, Slobozia Conachi, Fundeni, Grivița, Braniștea, Valea Mărului, Schela, Smârdan, Șendreni, Cuza Vodă, Cuca, Băleni, Nămoloasa, Rediu, Costache Negri, Corni, Vârlezi, Suhurlui, Movileni.
Județul Vrancea: Focșani, Mărășești, Panciu, Vulturu, Odobești, Gugești, Suraia, Măicănești, Vânători, Sihlea, Țifești, Tătăranu, Bolotești, Cotești, Garoafa, Slobozia Bradului, Jariștea, Ciorăști, Dumbrăveni, Milcovul, Gologanu, Vârteșcoiu, Popești, Golești, Gura Caliței, Poiana Cristei, Tâmboești, Cârligele, Câmpineanca, Urechești, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Biliești, Bălești, Bordești, Nănești, Obrejița.
ANM a transmis: „Se vor semnala averse locale care vor acumula 15…25 l/mp, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie.”
În paralel, între orele 14:35 și 15:30, un cod portocaliu a fost emis pentru:
Județul Arad: Chișineu-Criș, Apateu, Sintea Mare, Beliu, Mișca, Craiva, Cermei, Șepreuș, Pilu, Zerind, Hășmaș.
Județul Bihor: Beiuș, Tinca, Batăr, Ciumeghiu, Finiș, Drăgănești, Avram Iancu, Cociuba Mare, Șoimi, Remetea, Olcea, Curățele, Uileacu de Beiuș, Răbăgani, Tărcaia, Căpâlna, Lazuri de Beiuș, Pocola.
Mesajul ANM: „Se vor semnala grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie.”
Furtuni în plină zi de vot. Probleme în mai multe secții din zonele afectate
Pe lângă impactul asupra locuințelor și drumurilor, furtunile au creat probleme și în desfășurarea procesului electoral. În unele localități din județele afectate, urnele au fost mutate din sălile de clasă în spații mai sigure din cauza infiltrațiilor de apă. În Galați, o secție de votare din comuna Cudalbi a fost afectată de căderile de grindină, iar mai mulți alegători au fost surprinși în curte în momentul declanșării furtunii.
În zona Focșani, voluntarii și reprezentanții secțiilor de vot au fost nevoiți să aștepte calmarea rafalelor pentru a permite accesul în clădiri. Nu au fost semnalate incidente grave, însă în câteva localități din Bihor și Arad, procesul de vot a fost întârziat cu până la 30 de minute din cauza căderilor de tensiune, relatează romaniatv.net.
Informare meteo generală: vreme rece, ploi și vânt puternic până marți
Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare generală valabilă din 18 mai, ora 10.00, până în 20 mai, ora 10.00. Vizate sunt toate regiunile țării, cu accent pe vest, nord și centru.
ANM avertizează: „Vor fi precipitaţii moderate cantitativ, lapoviţă şi ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece.”
La munte, în special la altitudini de peste 1.500 de metri, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Se va depune strat de zăpadă, în medie de 5–10 cm. În același timp, în zonele joase vor fi frecvente descărcări electrice și acumulări de apă de 15–25 l/mp, izolat chiar peste 40 l/mp.
Vântul va sufla temporar cu intensificări în toate regiunile:
- 40–60 km/h în zonele joase
- 80–90 km/h în zonele montane
Vremea va fi anormal de rece pentru mijlocul lunii mai, cu maxime între 10 și 18 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova.
Minimele vor coborî până la 2 grade în depresiunile intramontane, în special în Harghita și Covasna. În unele regiuni, mai ales la altitudini mari, temperaturile resimțite vor coborî sub zero din cauza vântului.
Avertizare cod galben pentru instabilitate accentuată în peste 30 de județe
Pe lângă informarea generală, ANM a emis și o atenționare cod galben, valabilă în data de 18 mai, între orele 12.00 și 21.00. Este vizată o mare parte din țară, inclusiv zonele montane.
Județele afectate: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea.
Conform ANM: „În Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei şi la munte vor fi intensificări ale vântului şi vijelii, cu viteze în general de 50…60 km/h, iar la altitudini mari, de peste 90 km/h. Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi pe arii restrânse, mai ales în zonele montane, de peste 30…35 l/mp.”
Este cel mai extins cod galben emis în luna mai, acoperind mai mult de jumătate din teritoriul țării și anunțând episoade de vreme severă care pot afecta deplasarea, transportul, infrastructura electrică și activitățile în aer liber.
Bucureștiul, între două fronturi atmosferice. Vremea se menține instabilă
În Capitală, ANM a emis prognoze detaliate pentru perioada 18–20 mai. Deși nu au fost semnalate fenomene severe, valorile termice au rămas sub mediile climatologice, iar cerul a fost variabil, cu înnorări și vânt.
Prognoza pentru 18–19 mai: „Valorile termice vor creşte faţă de ziua precedentă, dar vor fi în continuare sub normalul perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări seara şi la începutul nopţii, când vor fi posibile averse slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe parcursul zilei (rafale de 40…45 km/h). Temperatura maximă va fi de 21…22 de grade, iar cea minimă de 8…11 grade.”
Pentru intervalul 19–20 mai: „Valorile termice diurne vor continua să crească uşor. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza şi seara, când vor fi posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe parcursul zilei (în general de 50…55 km/h). Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade, iar cea minimă de 7…10 grade.”
Chiar dacă Bucureștiul nu a fost lovit de vijelii sau grindină, autoritățile recomandă prudență. Se așteaptă instabilitate atmosferică accentuată și vânt cu rafale, în special în orele de seară.