Redactia.ro
Home » Homepage » Guvernul Orban, dat în judecată. Se cer despăgubiri

Guvernul Orban, dat în judecată. Se cer despăgubiri

Guvernul Orban

Fostul deputat PSD Emilian Cutean a dat în judecată Guvernul Orban, cerând despăgubiri după adoptarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Emil Cutean era secretar general al institutului. 

Fostul deputat PSD Emilian Cutean (55 de ani) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să oblige Guvernul să-i plătească daune materiale şi morale pentru prejudiciile cauzate de emiterea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie (IRRD) 1989, condus de Ion Iliescu.

„Consider că din respect faţă de valorile câştigate prin jertfa celor care au murit în Decembrie 1989, această ordonanţă de urgenţă, adoptată cu încălcarea legii supreme în stat, respectiv Constituţia României, trebuie supusă cenzurii CCR”, spune Emilian Cutean, în cererea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, informează ziare.com.

Conform sursei citate, nemulţumirea lui Cutean este aceea că nu mai primeşte salariul de secretar general al institutului, funcţie pe care o avea în momentul desfiinţării. De asemenea, Cutean nu-şi mai poate plăti creditele la bancă.

Nu a fost stabilit încă un termen de judecată

Cauza împotriva Guvernului Orban a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti în contencios administrativ şi nu a fost încă stabilit un termen de judecată.

În OUG prin care desfiinţează IRRD, Guvernul Orban argumentează că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici pe care institutul i-a cheltuit.

Cutean, condamnat pentru corupție

Emilian Cutean este un luptător în Revoluția din Decembrie 1989, fondator al Asociației Club 22, fost secretar de stat pentru problemele revoluționarilor în Guvernul Adrian Nastase și deputat PSD de Alba în legislatura 2004-2008.

În februarie 2012, el a fost condamnat definitiv la cinci ani de detenție pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, fapte care au fost făcute în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR).

După eliberarea din penitenciar, cazul a fost rejudecat în 2019, în baza unei decizii CEDO celebre. Din nou, Cutean a fost condamnat definitiv la 3 ani și 60 de zile de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Loading...