Redactia.ro
Home » Știri » Guvernul va decide astăzi ce se întâmplă cu asimptomaticii. Care este propunerea

Guvernul va decide astăzi ce se întâmplă cu asimptomaticii. Care este propunerea

Ludovic Orban

Guvernul va adopta, joi, într-o ședință, o OUG care prevede posibilitatea ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie sau a organelor de drept pentru a rămâne la domiciliu. Totodată, în cadrul ședinței se va disucuta și despre înloucuirea prefectului Capitalei, dar și despre acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor.

Guvernul va adopta o nouă OUG

Executivul pregătește, joi, într-o ședință, de la 0ra 18:00 adoptarea unei OUG pentru ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie sau a organelor de drept pentru a rămâne la domiciliu, informează știrileprotv.ro

Mâine avem în şedinţă de Guvern, iar în şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136 în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a declarat Nelu Tătaru întrebat miercuri la Cluj ce se va întâmpla cu persoanele asimptomatice care nu vor mai fi internate în spital şi care nici nu vor respecta regulile.

Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei

Referitor la posibila numire, prin hotărâre de Guvern, a lui Traian Berbeceanu în funcţia de prefect al Capitalei, premierul Ludovic Orban a spus că există această posibilitate.

„Nu puteam să anunţ decizia mea de a schimba prefectul Capitalei luni, înaintea unei şedinţe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, ceaa Comitetului Muncipal pentru Situaţii de Urgenţă. Astăzi pot să vă spun «Da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Da, joi, la şedinţa de Guvern vom opera această modificare. Da, Traian Berbeceanu este printre posibilii candidaţi la funcţia de prefect care se află în evaluare», a explicat prim-ministrul.

Orban a adăugat că poate fi ocupată funcţia de prefect al Capitalei şi fără a fi înalt funcţionar public, întrebat dacă Berbeceanu nu trebuia să de-a concurs ca să fie funcţionar public şi apoi să fie numit la Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti.

Zile libere pentru părinți

Un alt proiect de OUG înscris pe ordinea de zi a şedinţei de joi este acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor.

„Prezentul act normativ completează OUG 147/2020 cu prevederi care să asigure protecţia şi sprijinirea copiilor, a părinţilor acestora, dar şi a angajatorilor, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3 prevăzute de Ordinul comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020. Potrivit prezentului proiect de act normativ, numărul de zile libere se stabileşte pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabileşte aplicarea unui dintre scenariile menţionate. De asemenea, se propune ca pentru aceste situaţii acordarea zilelor libere să fie limitată până la 31 decembrie 2020. Totodată, se propune reglementarea acordării zilelor libere plătite şi pentru alte situaţii stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de urgenţă sau ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, situaţii care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfăşurării procesului electoral. Pentru toate situaţiile nou introduse se menţin aceleaşi condiţii de acordare prevăzute în OUG 147/2020”, arată nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Loading...