Redactia.ro
Home » Știri » Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Am trecut de vârful pandemiei”

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Am trecut de vârful pandemiei”

Horațiu Moldovan

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că România a trecut de vârful pandemiei. Este o veste extraordinară, mai ales că ipotezele lansate de oficialii din sănătate erau de-a dreptul șocante.

Cu mai bine de două luni în urmă, când țara noastră se afla încă la începutul epidemiei, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, făcea o declarație terifiantă: „Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”. Din fericire, așa ceva nu s-a întâmplat.

Cel mai mare număr de noi cazuri cu Covid-19 a fost înregistrat pe 11 aprilie – 523 de cazuri. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 119 noi cazuri de îmbolnăvire. Este cel mai mic bilanț al infecțiilor în decurs de 24 de ore.

Ne aflăm așadar într-o pantă descendentă. „Am trecut de vârf. Vârful a fost o fază de platou. În ultimele zile se constată o clară descreștere de la zi la zi”, a spus Horațiu Moldovan la Digi24.

Românii vor putea pleca în concedii

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății se așteaptă ca în sezonul cald „să avem o virulență scăzută a acestei epidemii”. „Ne așteptăm în sezonul cald, prin similitudine cu alte afecțiuni virale, să avem o virulență scăzută a acestei epidemii. Ne punem problema dacă ne vom confrunta cu o revenire a unui număr mai important de infectări după sezonul cald. Urmează probabil o diminuare semnificativă a acestor infecții”, a adăugat Horațiu Moldovan.

Acesta a spus că românii vor putea pleca în concedii, dar a atras atenţia că este nevoie de respectarea măsurilor de prevenție. „Aglomerările sunt cu risc mare. Să păstrăm distanța socială, să evităm aglomerările, să promovăm altă abordare a evenimentelor sociale, atunci lucrurile vor merge spre bine”, a adăugat Horațiu Moldovan.

Până astăzi pe teritoriul României au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.526 au fost declarate vindecate și externate. În total, în România au murit 1.279 de persoane infectate cu coronavirus.

Loading...