Premierul Ilie Bolojan a transmis un mesaj ferm, luni, în fața Parlamentului reunit, în contextul asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Șeful Executivului a afirmat că, dacă promisiunile făcute nu vor fi aplicate, își va depune mandatul. Într-un discurs susținut în plen, Bolojan a răspuns criticilor privind direcția reformelor și a garantat că toate angajamentele vor fi respectate.
Ilie Bolojan, mesaj ferm din Parlament
„În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei mai amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii. Vreau să asigur pe toți românii de un lucru foarte clar: sunt un premier cu mandatul pe masă și cu asumarea întregii răspunderi că tot ce am spus că se va pune în practică se va întâmpla, în caz contrar eu nu voi mai fi prim-ministru. Îi rog pe cei îngrijorați de ordinea în care luăm măsurile să urmărească pașii pe care îi facem și vor observa că nu vom rata nimic din ceea ce am promis. Dar nu putem să facem totul în câteva zile”, a declarat premierul, în plenul reunit al Parlamentului, la ședința în care Guvernul și-a angajat răspunderea pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului bugetar.
Una dintre măsurile cheie anunțate de Executiv vizează veniturile din pensii. Astfel, de la 1 august 2025, pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei vor fi supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cuantum de 10% aplicat sumei care depășește acest plafon. Măsura este una temporară și va fi valabilă până la 1 ianuarie 2028.
Contribuția se va reține automat la sursă de către instituțiile din subordinea Ministerului Muncii, fără a fi necesară depunerea declarațiilor de către pensionari. În cazul coasiguraților (soți, soții, părinți fără venituri proprii), dobândirea calității de asigurat se va face printr-o declarație de venit, cu plata contribuției în două tranșe: 25% la depunerea declarației și 75% până la 25 mai anul următor.
Un alt punct important este reducerea cu 40% a finanțării acordate partidelor politice începând cu anul 2026, raportat la nivelul din 2024. Măsura face parte din angajamentul Guvernului de a limita cheltuielile bugetare permanente și de a elimina cheltuielile considerate excesive sau nejustificate.
Educație: burse pentru mame minore și degrevarea cadrelor didactice
În domeniul educației, Guvernul a introdus mai multe amendamente:
- Mamele minore care revin în sistemul de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară de 700 de lei, pe durata participării la cursuri.
- Cadrele didactice de conducere și personalul de îndrumare din unitățile de învățământ vor putea fi degrevate parțial sau total de norma didactică, în funcție de atribuții.
- Numărul cadrelor degrevate va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educației, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
În ceea ce privește învățământul pentru minorități naționale, Guvernul a stabilit reguli speciale privind organizarea claselor sau grupelor în localitățile unde o minoritate constituie majoritatea populației. Unitățile școlare vor putea funcționa cu un număr minim de elevi echivalent cu 60% din standardul normal, iar clasele se pot constitui cu minimum 80% din numărul obișnuit de elevi.
Modificări în domeniul jocurilor de noroc: impozite mai mari și GPS pe aparate
Guvernul a adoptat și o serie de măsuri fiscale privind sectorul jocurilor de noroc. Printre cele mai importante schimbări se numără:
- Impozitul pentru operatorii din domeniu crește de la 21% la 30%
- Taxa de retragere pentru jucători se majorează de la 3% la 4%
- Taxa pe aparat crește cu 30%
- Obligația instalării de dispozitive GPS pe toate aparatele de joc, pentru monitorizare
Executivul estimează un impact bugetar de 500 de milioane de lei în 2025 și peste 1 miliard de lei în 2026, ca urmare a aplicării acestor măsuri în domeniul jocurilor de noroc.
Premierul a justificat întregul pachet de măsuri prin dezechilibrul grav din bugetul de stat. România cheltuiește, potrivit datelor prezentate de Guvern, 132 de lei pentru fiecare 100 de lei încasați. În aceste condiții, spune Bolojan, era nevoie de măsuri rapide pentru a preveni o criză fiscală.
”Pentru categoriile de persoane pentru care s-a eliminat excepţia de la plata CASS, această contribuţie se va reţine la sursă de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, fără a fi nevoie de depunerea declaraţiilor de venit”, spune Guvernul. ”În cazul coasiguraţilor (soţ, soţie, părinţi fără venituri proprii), pentru dobândirea calităţii de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declaraţii de venit prin care se exercită opţiunea, cu plata contribuţiei în două tranşe după cum urmează: 25% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declaraţiei prin care se exercită opţiunea; 75% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea”, precizează Executivul. Guvernul mai anunţă reducerea finanţării partidelor politice în anul 2026 cu 40% comparativ cu anul 2024.
”În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, au fost adoptate următoarele amendamente: mamele minore reintegrate într-o unitate de învăţământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfăşurării activităţilor didactice, cu condiţia frecventării orelor de curs. Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează: Personalul didactic de conducere al unităţilor de educaţie extraşcolară, casele corpului didactic, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi centrele de excelenţă, cu până la 30% din norma didactică de predare-învăţare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Personalul didactic de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu până la 50% din norma didactică de predare-învăţare-evaluare, în conformitate cu aceleaşi norme metodologice. Parţial, pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Numărul persoanelor desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum şi atribuţiile acestora se stabilesc prin hotărâre de guvern”
”În contextul obligaţiei Guvernului de a asigura dreptul constituţional privind păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase şi principiile de egalitate şi de nediscriminare, numărul de copii pentru formaţiunile de studiu (grupe sau clase) în ceea ce priveşte învăţământul cu predare în limbile minorităţilor naţionale, precum şi învăţământul cu predare în limba română organizat în unităţi administrativ-teritoriale în care o minoritate naţională constituie majoritatea populaţiei se organizează astfel: unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu un număr minim de antepreşcolari/preşcolari/elevi echivalent cu 60% din numărul standard; formaţiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un număr de antepreşcolari/ preşcolari/elevi echivalent cu 80% din numărul standard”, se mai arată în comunicat.