Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru români! Îi vizează pe cei care primesc tichete de masă

Vești proaste pentru români! Îi vizează pe cei care primesc tichete de masă

Vești proaste pentru români! Îi vizează pe cei care primesc tichete de masă

În pragul anului 2024, angajații din România se confruntă cu vești proaste legate de tichetele de masă pe care le primesc de la angajatori. Cu toate că valoarea nominală a acestor tichete a crescut cu 5 lei, ajungând de la 35 la 40 de lei, situația reală se dovedește a fi una dezavantajoasă din perspectiva fiscală. De la începutul anului, aceste tichete sunt supuse unor impozite suplimentare, ceea ce va avea un impact negativ asupra buzunarelor angajaților din întreaga țară. Iată toate detaliile!

Vești proaste pentru români

Începând cu 1 ianuarie 2024, tichetele de masă din România sunt supuse unei impozitări adiționale. În plus față de impozitul de 10% pentru Contribuția de Asigurări Sociale (CAS), a fost introdusă și o taxare de 10% pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Este important de subliniat că valoarea tichetelor de masă a fost majorată de la 35 de lei la 40 de lei, dar acesta este doar un sfat, nu o obligație pentru angajatori.

Îi vizează pe cei care primesc tichete de masă

Cu toate acestea, angajatorii nu sunt forțați să acorde tichete de masă în valoare de 40 de lei, aceasta reprezentând doar o recomandare din partea Guvernului. Astfel, angajații care primesc tichete cu o valoare mai mică de 40 de lei vor avea inevitabil de suferit din cauza acestei schimbări. În plus, bonurile de masă se vor acorda exclusiv în format electronic, ceea ce poate crea dificultăți pentru unii beneficiari.

Potrivit datelor publicate într-o analiză Frames, anul 2024 se anunță a fi un an record pentru piața tichetelor de masă din România. Se estimează că aceasta va atinge peste 7 miliarde de euro, cu condiția ca autoritățile române să introducă o predictibilitate fiscală. Cu inflația erodând puterea de cumpărare a românilor, tichetele de masă reprezintă un mecanism de compensare parțială a acestei realități. Cu toate acestea, prognoza bugetară indică o inflație de 6% pentru 2024, în timp ce creșterile salariale vor fi, în mod inevitabil, sub acest nivel, conform Playtech.

În sectorul bugetar, statul va oferi o creștere salarială de 5%, în marea majoritate a sectoarelor, iar în economia privată, puține companii vor oferi angajaților creșteri salariale peste nivelul inflației. Cu toate acestea, peste 3 milioane de beneficiari ar putea vedea creșteri ale veniturilor de până la 880 de lei, în cazul unei norme complete de muncă, în urma majorării valorii tichetelor de masă. În total, stimulul pentru puterea de cumpărare în 2024 ar putea ajunge la peste 35 miliarde de lei, adică aproape 7 miliarde de euro. Cu toate acestea, aproximativ 1,5 milioane de angajați încă nu beneficiază de acest ajutor din partea angajatorului.

Cu introducerea taxei de 10% pentru tichetele de masă începând cu 1 ianuarie 2024, speranța este că nu vor mai apărea alte măsuri fiscale negative, deoarece acestea ar putea determina tot mai multe companii să renunțe la acordarea tichetelor de masă angajaților lor.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: