Redactia.ro
Home » Știri » Impozitarea chiriilor în 2024: Schimbări majore pentru proprietarii români, de la 1 Ianuarie

Impozitarea chiriilor în 2024: Schimbări majore pentru proprietarii români, de la 1 Ianuarie

Ultimă oră: Scutirea de taxe pentru 200 lei din salariul minim pe economie ar putea fi prelungită şi în 2024

Schimbări majore pentru proprietarii români, de la 1 Ianuarie! Iată detaliile!

Impozitarea chiriilor în 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, proprietarii români care închiriază proprietăți vor fi supuși unor schimbări semnificative în ceea ce privește impozitarea chiriilor. Această modificare, menită să aducă o mai mare echitate fiscală și să crească veniturile la bugetul de stat, are potențialul de a afecta semnificativ strategiile de investiții ale proprietarilor.

Unul dintre aspectele notabile ale noilor reglementări este posibilitatea ca impozitul pentru chirii să se dubleze în anul 2024. Aceasta reprezintă o schimbare majoră pentru cei care se bazează pe veniturile din închiriere pentru a-și recupera investițiile și pentru a obține profit.

Schimbări majore pentru proprietarii români, de la 1 Ianuarie

Un alt punct important în reforma fiscală vizează modul de calcul al impozitului. Potrivit noilor reglementări, impozitul ar urma să fie determinat în funcție de numărul de proprietăți scoase la închiriat. În plus, se va lua în considerare și o serie de alte aspecte, cum ar fi venitul brut total obținut din închirieri.

O altă schimbare importantă vizează posibila eliminare a cotei de cheltuieli forfetare. În locul acesteia, se va aplica o impozitare de 10% asupra întregului venit brut provenit din închiriere. Această modificare poate afecta semnificativ veniturile nete ale proprietarilor și poate reconfigura modul în care aceștia gestionează finanțele legate de proprietățile închiriate.

În plus, proprietarii de proprietăți destinate închirierii vor avea o nouă obligație: aceea de a înregistra contractele de închiriere într-un termen de maxim 30 de zile de la încheierea acestora. Acest aspect impune o responsabilitate suplimentară pentru proprietari, iar nerespectarea termenului poate atrage sancțiuni fiscale.

O altă inovație înregistrată în noile reglementări este posibilitatea înregistrării online a contractelor de închiriere, prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual. Aceasta facilitează procesul de raportare și monitorizare a contractelor, în conformitate cu noile cerințe fiscale.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: