Redactia.ro
Home » Știri » Indemnizaţia de hrană în 2021. Cât valorează şi cine o primeşte de la stat

Indemnizaţia de hrană în 2021. Cât valorează şi cine o primeşte de la stat

Indemnizaţia de hrană în 2021

Indemnizaţia de hrană în 2021. Încă de la finalul anului 2018, indemnizația de hrană a ridicat multe semne de întrebare celor care iau salarii. Întrebarea care stă acum pe buzele tuturor, este dacă pandemia de coronavirus va afecta această indemnizație.

Indemnizaţia de hrană în 2021. Cât valorează şi cine o primeşte de la stat

Indemnizația de hrană a ridicat multe semne de întrebare încă de când a fost introdusă în 2018. Ei bine, și în prezent salariații se întreabă, dacă nu cumva, pandemia de coronavirus va afecta această indemnizație. Indemnizația de hrană semnifică o sumă mare de bani, mai exact, 300 de lei pe lună, pe care angajații de la firmele de stat, primesc acești bani, pe lângă salariu. Această sumă de bani se acordă proporțional cu timpul lucrat în luna anterioară. Totodată, din această sumă se va mai scădea, dacă personalul are zile de concendiu. În cazul în care angajații își iau concendiu în luna precedentă, din indemnizația de hrană se scade aproximativ 17 lei/zi.

Această lege a fost elaborată pe 1 septembrie 2018. Conform art. 18, din Legea 153/2017, angajații firmelor de stat primesc o indemnizație de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară. Persoanele care nu primesc această indemnizație sunt cei care lucrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției-Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român Informații, Serviciului de Informații Externe, Servicului de Protecție și Paza și Serviciului de Telecomunicații Speciale. Totodată, primesc această sumă de bani și angajații Poliției locale, care, beneficiează de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace.

Cine primește indemnizația de hrană

Indemnizația de hrană se calculează conform valorii salariului minim brut care exista anul trecut, și anume 2.080 lei. Deși anul acesta, salariul minim a ajuns la 2.230 de lei lunar, potrivit OUG nr.1/2020, s-a luat hotărârea ca suma de bani primită de bugetari pentru hrană pentru 2020 să rămână la aceeași valoare, și anume 346 de lei.

Conform legii, două salarii brute de anul trecut ajungeau la 4.160 de lei, iar pentru că indemnizația de hrană se acordă lunar, aceasta sumă se împarte la 12 luni, ceea ce înseamnă că valoarea indemnizației care se acordă în fiecare lună este de 346,6 lei.  Persoanele care beneficiează de această indemnizație de hrană, lunar, sunt cadrele didactice, personalul care lucrează în spitalele de stat, parlamentarii, angajații ministerilor, angajații consiliilor locale sau orice alți angajați în instituții  publice.

În prezent, majoritatea se întreabă dacă nu cumva, indemnizația de hrană va scădea din cauza pandemiei de coronavirus. Ei bine, Guvernul a decis ca aceasta să nu crească anul acesta și să rămână la aceeași sumă din 2019. Această decizie a fost luată, în contextul în care norma de hrană, s-ar fi mărit, statul român trebuia să plătească peste 300 de milioane de lei. Din luna martie, pandemia de coronavirus a dat peste cap calculele bugetare, iar angajații nu au mai primit acești bani. Totodată, este posibil ca persoanele care lucrează de acasă să nu mai primească acestă indemnizație. Momentan, nu se știe ce se va întampla cu această normă, nici dacă va fi mărită, nici dacă va fi acordată celor care se prezintă la locul de muncă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: