Redactia.ro
Home » Știri » Indemnizație creștere copil 2021: câți bani se dau și cine sunt persoanele eligibile

Indemnizație creștere copil 2021: câți bani se dau și cine sunt persoanele eligibile

Indemnizație creștere copil 2021

Concediul de creștere a copilului este unul pe care ambii părinți îl pot avea în mod egal, pentru copilul în vârstă de până la doi ani și trei ani în cazul copilului cu handicap.De aceeași indemnizație beneficiază și persoana care a adoptat copilul. Sunt necesare să fie întrunite mai multe condiții pentru a putea beneficia de indemnizație de creșterea copilului în anul 2021.

Cine poate primi indemnizație de creștere a copilului

De ce condiții e nevoie pentru a primi indemnizație de creștre a copilului? Este vorba despre acele persoane care în ultimii doi ani înainte de nașterea pruncului care trebuie să fi fost angajate și să fie realizat venituri din salarii sau venituri din activități independente, din proprietate intelectuală și așa mai departe. Această perioadă nu este obligatoriu să fie consecutivă, arată legea.

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară”, arată legea.

Cum se calculează indemnizație de creștere a copilului

Legislația arată și cum se calculează, de fapt, indemnizația de creștere a copilului. Este vorba despre un cuantum de 85 % din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Minumul este de 1.250 de lei și maximul de 8.500 de lei.

„Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (care e 500 de lei – n.red.), denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei”, arată OUG nr 111/2010.

Acte necesare pentru indemnizația de creștere a copilului

Actul de identitate al solicitantului (copie și original)

Actul de identitate al celuilalt părinte (copie și original)

Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie și original), hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie și original)

Certificat de căsătorie (copie şi original)

Livret de familie actualizat la Starea Civilă din localitatea solicitantului

Adeverință eliberată de angajator  (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care să rezulte că persoana îndreptățită:

– A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului,

– Nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă),

– Prima şi ultima zi de concediu de maternitate,

– Data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie,

– Prima zi de concediu de creşterea copilului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: