Redactia.ro
Home » Știri » Indemnizație handicap 2021. Ce beneficii au persoanele cu dizabilități începând cu acest an

Indemnizație handicap 2021. Ce beneficii au persoanele cu dizabilități începând cu acest an

Indemnizație handicap 2021

Indemnizație handicap 2021. Iată tot ce trebuie să știe persoanele din această categorie a populației despre modificările din acest an.

Indemnizație handicap 2021. Beneficiile persoanelor cu dizabilități

Un lucru pe care trebuie să îl știi este că persoanele cu dizabilități au o mulțime de drepturi. De la cel a-și ocroti sănătatea, la educație profesională, asietnță socială și ocuparea unui loc de muncă, persoanele cu dizabilități au multe drepturi. Dacă nu vrei să îți fie încălcate, trebuie mai întâi să le cunoști.

„Indiferent de gradul sau tipul de handicap, este important de precizat ca te poți angaja, poți fi încadrat în câmpul muncii, conform pregătirii profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap. În conformitate cu prevederile art. 75 din Legea 448/2006, ai dreptul să ți se creeze toate condiţiile pentru a-ți alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional”, precizează Adrian Vlad Chiotan, Președintele Asociației Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

Un adult cu handicap grav primește lunar o indemnizație lunară de 350 RON, indiferent de veniturile acestuia totodată. Aici se adaugă și un buget personal complementar care este în cuantum de 150 RON.

Un adult cu handicap accentuat primește în anul 2021, o indemnizație lunară de 265 RON și la aceasta se adaugă un buget personal complementar de 110 RON.

Pe lângă indemnizația de handicap, persoanele adulte cu handicap beneficiază și de asistență medicală gratuită inclusiv medicamente gratuite dar și dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu.

Ce beneficii au persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap grav mai beneficiază și de legitimație la STB, abonament de metrou dar și gratuitate la CFR.

Persoanele cu handicap beneficiază și de scutirea de plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale dar și a însoțitorilor, dar și suportarea dobânzii pentru creditul de achiziționarea unui vehicul sau adaptarea unor locuințe. De asemenea, ele sunt scutite de la plata impozitului pentru clădirea sau terenul unde au domiciliu.

Totodată, persoanele cu dizabilități sunt exceptate de la plata CASS pentru veniturile obținute in baza Legii 448/2006.

Legea 60/2017 arată că:

(4) Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:

  1. a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:

(i) 70% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;

(ii) 53% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;

  1. b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:

(i) 30% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap grav;

(ii) 22% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap accentuat;

(iii) 12% din indicatorul social de referinţă, prevăzut de Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru adultul cu handicap mediu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: