Redactia.ro
Home » Știri » INSP a actualizat criteriile clinice de diagnosticare a COVID-19. Cine este considerat contact direct

INSP a actualizat criteriile clinice de diagnosticare a COVID-19. Cine este considerat contact direct

INSP a actualizat criteriile clinice de diagnosticare a COVID-19. Este pentru a treia oară de la începutul acestui an, când autoritățile ajung la decizia de a face modificări în acest sens.

INSP a actualizat criteriile clinice de diagnosticare a COVID-19. Cine este considerat contact direct

INSP a anunțat noua actualizare a definiițor de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, criteriile clinice sunt tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al anosmiei, ageuziei (pierderea gustului) sau disgeuzei (distorsionarea simţului gustativ). Simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături sau diaree.

De asemenea, testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maxim 7 zile după data expunerii. Dacă ziua expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil. Pentru copiii cu vârsta de până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale neasociate cu alimentația, pot fi suspectați de coronavirus.

Sunt considerate criterii epidemiologice cel puțin unul dintre următoarele: contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului; rezident sau personal al unei instituţii pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituţie în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Cazurile de COVID-19 se clasifică în modul următor:

  •  caz posibil – orice persoană care întruneşte criteriile clinice
  • caz probabil – orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care întruneşte criteriile de diagnostic imagistic
  • caz confirmat – orice persoană care întruneşte criteriile de laborator
  • caz probabil de infecţie cu VOC Omicron – persoana cu rezultat pozitiv la NAAT sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 şi una dintre următoarele: eşec la detecţia genei S sau rezultat pozitiv la screening de variantă pentru mutaţiile caracteristice VOC Omicron sau este contact al unui caz probabil sau confirmat cu VOC Omicron
  • caz confirmat de infecţie cu VOC Omicron – persoana cu rezultat confirmat prin secvenţiere pentru VOC Omicron

Institutul pentru Situații de Urgență arată că testarea pentru coronavirus este obligatorie pentru toate rezultatele posibile.

Cine poate fi considerat contact direct

Potrivit INFP, contactul direct este definit ca fiind o persoană care locuiețte în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu noul coronavirus, persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19, persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreșii infecțioase ale unui caz de COVID-19.

De asemenea, poate fi și o persoană care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 metri și cu o durată de minimun 15 minute, personaă care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de coronavirus sau o persoană din rândul personalului medico-sanitar.

„Orice persoană care a purtat masca/ echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct„, reaminteşte INSP.

Clasificarea cazurilor de coronavirus ca infecții asociate asistenței medicale trebuie să țină cont de perioadele de incubație cunoscute la acest moment. Totodată, decesul cauzat de coronavirus este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi relație cu COVID-19. Noul coronavirus trebuie scris pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: