Redactia.ro
Home » Știri » Înțepăturile provocate de albine. Remedii și cum poți evita înțepătura

Înțepăturile provocate de albine. Remedii și cum poți evita înțepătura

Înțepăturile provocate de albine

Cred că majoritatea ne-am întrebat de ce doare înțepătura provocată de albine. Înțepătura de albine este începutul reacției în lanț.

Ce se întâmplă când ești înțepat?

Potrivit informațiilor culese, victima simte durere imediată, iar ulterior, odata ce insecta își injectează veninul, zona afectată se înroșește și se umflă ușor. Cele mai multe persoane înregistreazaă reacții locale. Veninul contine histamine si proteine care provoaca o reactie non-alergice in piele dand senzatia de mancarime si cauzand durere. Umflaturile pot sa dureze pana la cateva zile.

Înțepăturile provocate de albine- Remedii pentru a scăpa de durere, usturime şi umflături

-poţi lua ibuprofen sau acetaminofen pentru ameliorarea durerii şi spală bine zona afectată cu apă foarte rece.

-aplica puţin praf de bicarbonat sau un cub de gheaţă înfăşurat într-o compresă pe locul cu pricina (gheaţa duce la îngustarea vaselor de sânge, încetinind astfel fluxul veninului prin sânge).

-unguent cu antibiotic poate fi la fel de util, însă, dacă nu ai la îndemână, poţi aplica la locul înţepăturii puţină pastă de dinţi, care îşi face efectul în 15 minute şi durează cinci ore.

-mierea de albine aplicată pe zona afectată, însă aceasta nu îmbunătăţeşte cu mult simptomele şi nici nu are efect de lungă durată. Inflamaţia poate fi controlată şi cu ajutorul unui unguent pe bază de cortizon sau a tincturilor de echinacea, tătăneasă sau pătlagină, care se găsesc în farmaciile naturiste.

Cum poți evita o înțepătură?

Ieșind la iarbă verde, apariția albinelor și a înțepăturile acesteia este inevitabilă așa că îți voi prezenta câteva lucruri pe care le poți face pentru a scădea șansele unei astfel de întâmplări

• nu purta parfum sau aftershave cand iesi in natura;

• nu bea bauturi dulci in afara casei;

• daca vezi in apropiere o viespe sau o albina, nu intra in panica si nu incepe sa dai din maini pentru a o alunga. Cea mai buna solutie este sa ramai nemiscat pana aceasta se indeparteaza;

• evita sa porti haine in culori stralucitoare deoarece atrag insectele;

• la picnicuri, pastreaza mancarea bine acoperita;

• evita zonele cu flori.

Acordarea primului ajutor

O albina va lasa în urma înțepăturii acul care are atașat sacul de venin. Încearca să îl îndepărtezi cât mai repede, printr-o mișcare de răzuire, fără a strânge sacul cu venin.

• Spală cu grijă locul afectat cu apă și săpun, de 2-3 ori pe zi, până la vindecare

• Aplică local pentru câteva minute comprese reci sau gheață infasurata într-un material textil

• Pentru durere, copilul poate lua paracetamol sau ibuprofen

• Pentru mâncărimi și durere, copilului i se pot da și antihistaminice orale, la recomandarea medicului

• O înțepătură oriunde în zona gurii necesită tratament medical imediat, pentru că poate duce la apariția unei umflături care blochează căile respiratorii

• Mergi cu copilul la medic dacă observi o zonă mare roșie sau o umflatură în zona înțepăturii sau dacă umflatură și durerea durează de mai bine de 3 zile, poate fi vorba de o infecție

Loading...