Redactia.ro
Home » Știri » Interviu cu Anca, o româncă stabilită în Roma: „Persoanele în vârstă sunt indisciplinate”

Interviu cu Anca, o româncă stabilită în Roma: „Persoanele în vârstă sunt indisciplinate”

coronavirus italia interviu o romanca

Anca (32) este o altă româncă care a ales să nu îngroașe rândurile la granița României atunci când situația din Italia a devenit critică. Recunoaște că îi este teamă de virusul COVID-19, însă spune că întoarcerea în țară n-ar fi liniștit-o în niciun fel. „Virusul nu cunoaște granițe”, spune Anca, cu care am stat de vorba exclusiv, pentru Redactia.ro.

Care e situația actuală în Roma? În ce condiții poți părăsi locuința?

Aici nu este ca în Lombardia, unde situația e realmente tragică. Se poate părăsi locuința doar în situații de urgență, pentru deplasarea la locul de muncă sau cumpărarea produselor de strictă necesitate. În Lombardia sunt interzise activitățile sportive în aer liber, aici nu. Mai văd din când în când câțiva oameni care aleargă, personal nu o fac deoarece nu m-aș simți în siguranță: cel puțin în zona în care locuiesc trotuarele sunt foarte înguste, cred că au nu mai mult de un metru lățime și asta m-ar constrânge ori să mă apropii de puținele persoane care încă ies din casă, ori să le ocolesc în mijlocul străzii. Mi se pare că persoanele în vârstă sunt indisciplinate, sunt prea mulți cei care ies frecvent la cumpărături. 

 

Care sunt sancțiunile dacă nu respecți izolarea la domiciliu? Dar carantina?

Conform ultimului decret emis de Guvern, amenzile variază între 400 și 3000 de euro și se poate adăuga o treime din totalul amenzii în cazul în care persoana care nu respectă izolarea la domiciliu este surprinsă la bordul unui vehicul. Cei care au fost confirmați pozitiv și nu respectă regimul de carantină pot primi până la 5 ani de închisoare.

Citește și Coronavirus Italia. Se înăspresc pedepsele pentru italieni

De când stai izolată?

Aceasta este a treia săptămână. De luni, 9 martie, mai exact. Îmi amintesc că mă trezisem devreme ca să merg la sală, pe care am găsit-o închisă. Nu știam de ordonanța de urgență în momentul acela, cu o zi în urmă sala era deschisă.  

 

Ai vecini care sunt confirmați cu coronavirus ori contacți direcți ai persoanelor infectate?

Nu. Sau poate am, dar cu vecinii nu schimbam două vorbe nici înainte, acum cu atât mai puțin.

 

Toți românii s-au grăbit să revină în țara. Ba mai mult, au fugit din carantină, din Italia. Tu de ce ai rămas?

Aici locuiesc în momentul de față. Și ar fi fost o iluzie să cred că pot evita un virus cu răspândire atât de rapidă întorcându-mă în România, ca și când acesta ar ține cont de granițe. Nici nu mi se părea cazul să fiu atât de iresponsabilă. 

„Nu mă simt departe de casă”

Ce sentimente te încearcă acum, în plină pandemie de coronavirus, departe de casă?

Nu am înțeles niciodată conceptul de nostalgie de casă de care am auzit vorbind-se în repetate rânduri aici sau în alte țări în care am locuit. Mi se pare o idee pe care unii români din diaspora au fabricat-o pentru a idealiza imaginea patriei. Realitatea e că dacă vreau să dau o fugă până acasă iau un avion și în două ore ajung, ar dura mult mai mult drumul de la Suceava până în București. Prin urmare, nu mă simt departe de casă. În rest, continui să țin legătura ca înainte cu prietenii și familia, tehnologia ajută. 

 

Ce măsură impusă de Guvern ți se pare cea mai drastică? Cum te afectează?

Cel mai probabil sunt afectați de aceste măsuri cei care suferă de anxietate sau care nu aveau preocupări intelectuale. Am la dispoziție nenumărate cărți, filme și documentare și încerc să îmi țin mintea ocupată. Evident, asta nu înseamnă că nu au niciun ecou asupra mea schimbările din ultimele săptămâni. Mi-e dor să conduc, cred că la finalul acestei perioade voi pleca într-a patra și cu frâna de mână trasă. Și îmi lipsește sala de fitness, făcea parte din rutina mea zilnică. 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: