Redactia.ro
Home » Știri » Interviu cu o româncă stabilită la Roma: „Aș minți dacă aș spune că nu mi-e frică. Soțul meu a făcut febră”

Interviu cu o româncă stabilită la Roma: „Aș minți dacă aș spune că nu mi-e frică. Soțul meu a făcut febră”

GALERIE FOTO (5) italia coronavirus interviu romanca

Silvica și Georgel sunt doi români stabiliți în Roma, Italia, de mai bine de 14 ani. Tot acolo sunt și în prezent, deși Italia este cea mai afectată țară din lume de coronavirus. Ei au ales să nu se alăture sutelor de mii de români întorși în România și să vegheze asupra celor dragi, din țara lor natală, de la distanță. Cum se derulează viața lor zi de zi, dar și ce gânduri au vizavi de ceea ce trăiesc, după mai bine de trei săptămâni de izolare totală ne-a povestit, într-un interviu exclusiv pentru Redactia.ro, chiar Silvica (42 de ani, bucătăreasă).

Stau în curte și veghează asupra verdețurilor din grădina proprie

Perioada de autoizolare îi prinde la ei acasă, în Roma, unde se bucură de o grădină generoasă. Ca orice băcătăreasă care se respectă, Silvica își cultivă singură o parte din legumele necesare (cartofi, roșii, salată, etc.). Spune că tocmai asta o face să nu simtă atât de apăsătoare această perioadă de stagnare. Se plimbă zi de zi printre răsăduri și le îngrijește cu drag. Se mândrește cu calele sale, despre care spune că sunt asemenea crinilor din România: „Cresc repede, direct în pământ, fără îngrijiri speciale”.

gradina italia romanca coronavirus
O parte din grădina de care se îngrijește Silvica.

Singurul incovenient este că, din cauza muncii agricole depuse în grădină, de două zile, soțul său s-a confruntat cu febră. Nu-și face, însă, griji! Spune că a fost o mică neatenție din partea lui (n.r. nu s-a îmbrăcat suficient) și că deja a primit tratamentul necesar.

 

Î: De când sunteți autoizolați la domiciliu?

R: Eu sunt autoizolată de pe 2 martie, după-amiază. Soțul stă de o săptămână. După ce s-a dat decretul, conform căruia nu mai ai voie să părăsești domiciliu, a rămas și el acasă. Dar și până să se întâmple asta, avea grijă. Se ducea dimineață și se întorcea până în 17:00, să nu fie trafic. Acum ți-e frică să părăsești domiciliu. Sunt amenzi foarte mari. Amenda începe de la 400 de euro.

„Nu ai voie să mergi la magazinele îndepărtate”

Î: Dacă ești perfect sănătos și ieși pe stradă, primești amendă?

R: Dacă nu ai o motivație bine întemeiată, da. Trebuie să ai declarația pe propria răspundere și să te duci ori la farmacie ori la magazin. Ai voie să mergi doar la cel mai apropiat magazin de casa ta. Nu ai voie să mergi la altele mai îndepărtate, doar pentru că ai văzut o promoție la un produs anume și vrei să-l iei la un preț redus.

Î: Aveți vecini confirmați cu Covid-19 ori contacți direcți ai persoanelor infectate?

R: Nu, n-avem vecini confirmați cu covid-19. Sau nu știm noi, nu ne anunță.

 

Î: De ce nu v-ați întors în țară asemenea sutelor de mii de români?

R: Mi-era frică că i-aș putea îmbolnăvi și pe cei de acasă. Și mi-e frică și de sistemul medical românesc. Îl văd la pământ. Am aflat ce se întâmplă în Suceava, unde atâția medici sunt bolnavi și au îmbolnăvit la rândul lor alți oameni. Oricum, am contract de muncă. Dacă aș fi plecat, mi-aș fi pierdut locul de muncă.

„Aș minți dacă aș spune că nu mi-e frică”

Î: Ce sentimente te încearcă în această perioadă, departe de casă. Vă e frică?

R: Frică avem. Aș minți dacă aș spune că nu mi-e frică. Acum, la orice tuse, la orice febră, te gândești: „Oare am coronavirus?”. Ți se poate întâmpla oricând. S-a zvonit în comunitate că un casier, de la un magazin din apropierea casei noastre, a fost confirmat cu coronavirus. Am făcut cumpărăturile acolo săptămâna trecută. Evident că stăm cu grijă. Dar poate fi și doar un zvon. Am văzut anunțul postat la biserica la care merg despre asta.

 

Î: Care sunt pașii de urmat în caz că ai bănuiala că te-ai infectat cu virusul Covid-19?

R: În primul rând trebuie să suni la medicul de familie. Lui (n.r soțului care a prezentat febră) i-am dat febră și am văzut că a scăzut. Dacă avea coronavirus, nu scădea. A răcit cât a muncit în grădină. Dar, dacă vedeam că nu-i scade febra, sunam la medicul la familie ori chiar la farmacia de care aparțin. Ei mă îndrumau spre Protecția Civilă, dacă era cazul. Am fost informați de la bun început despre cum să procedăm în aceste cazuri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: