Redactia.ro
Home » Monden » Ion Țiriac, o nouă aroganță ce îl va costa milioane de euro. Ce vrea fostul tenismen să cumpere în Transilvania

Ion Țiriac, o nouă aroganță ce îl va costa milioane de euro. Ce vrea fostul tenismen să cumpere în Transilvania

Ion Tiriac

Omul de afaceri Ion Țiriac, cunoscut pentru pasiunea sa pentru proprietăți de lux și investiții de valoare, se pare că pregătește o nouă achiziție impresionantă. Potrivit unor surse, fostul mare jucător de tenis și unul dintre cei mai bogați oameni din România este interesat de achiziționarea Castelului Mocioni – Teleki din județul Arad, un monument istoric cu o istorie bogată și tumultuoasă.

Interesul pentru Castelul Mocioni – Teleki

Ion Țiriac și-a manifestat interesul pentru achiziționarea Castelului Mocioni – Teleki din Căpâlnaș, județul Arad. Castelul, construit între 1876 și 1879 de familia Mocioni, este situat la doar cinci kilometri de proprietatea familiei regale române de la Săvârșin și la 90 km de municipiul Arad. Domeniul vast de 80 de hectare include păduri, fânețe și teren arabil, fiind o adevărată bijuterie arhitecturală.

Primarul comunei Birchiș, Ioan Guțu, a confirmat că există speranțe ca Ion Țiriac să investească în castel, mai ales că prețul de vânzare a fost redus. „Sperăm să vină un investitor, că am înțeles că îl vrea Ion Țiriac și am înțeles că au mai scăzut prețul. Aici este un parc dendrologic, cu specii rare și se pot face multe. Și clădirea nu a fost lăsată în paragină, pentru că ea a fost întreținută”, a declarat primarul Ioan Guțu pentru publicația Glasul Aradului.

Istoria tumultuoasă a castelului

Castelul Mocioni – Teleki are o istorie marcată de evenimente dramatice. A servit ca reședință a familiei Mocioni-Teleki până în 1947, când a fost confiscat de regimul comunist. După 2007, castelul a fost revendicat și obținut de un nepot nelegitim al lui Jeno Teleki, iar în 2019 a fost scos la vânzare pentru 1,1 milioane de euro, însă nu a găsit încă un nou proprietar.

Castelul a fost locuit de Therezia Mocioni și de fiica sa, Ecaterina, care s-a căsătorit cu contele Eugen Jeno Teleki. Cei doi au avut doi copii, însă fetița, Mady, a murit la vârsta de trei ani într-un accident tragic, fiind înmormântată în parcul castelului. În 1947, contele Teleki a decedat și a fost înmormântat în același parc. Ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, a trăit în sărăcie, devenind o figură tragică în amintirile sătenilor.

Clasificat ca monument istoric

Castelul Mocioni – Teleki este clasificat ca monument istoric de clasa A, ceea ce înseamnă că orice renovare sau modificare trebuie să fie aprobată de Ministerul Culturii. Această clasificare asigură că orice restaurare va respecta integritatea istorică și arhitecturală a clădirii, păstrându-i astfel valoarea culturală și istorică.

Ion Țiriac, cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari, ar putea aduce resursele necesare pentru a restaura acest monument istoric la gloria sa de odinioară. Investiția sa nu doar că ar revitaliza o parte importantă a patrimoniului cultural al României, dar ar putea, de asemenea, să atragă turiști și să stimuleze economia locală.

Posibile planuri pentru viitor

Deși detaliile precise ale planurilor lui Ion Țiriac pentru Castelul Mocioni – Teleki nu sunt încă cunoscute, achiziția acestui castel ar putea însemna multe pentru viitorul monumentului. Având în vedere resursele și influența lui Țiriac, este posibil ca el să transforme castelul într-o destinație turistică de lux, un centru cultural sau o reședință personală.

În plus, parcul dendrologic și specii rare de plante ar putea fi puse în valoare prin proiecte de conservare și educație ecologică. Acest lucru ar putea atrage nu doar turiști, ci și cercetători și entuziaști ai naturii, contribuind la creșterea conștientizării și la protejarea biodiversității locale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: