Redactia.ro
Home » Știri » ÎPS Teodosie, despre un posibil deces de Covid, după pelerinajul Sf. Andrei: ”Dacă acolo este momentul, va pleca la Dumnezeu”

ÎPS Teodosie, despre un posibil deces de Covid, după pelerinajul Sf. Andrei: ”Dacă acolo este momentul, va pleca la Dumnezeu”

ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie a vorbit la Constanța TV despre pelerinajul Sfântului Andrei, care a stârnit controverse, în ultimele zile, în ceea ce privește organizarea lui. Întrebat dacă pierderea unei singure vieți, va apărea după ce credincioșii vor lua parte la pelerinaj, ÎPS Teodosie a spus: ”Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”.

ÎPS Teodosie, despre oamenii care participă la pelerinajul Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie a vorbit, duminică, la Constanța TV despre pelerinajul Sfântului Andrei. Acesta a fost întrebat de moderatorul unei emisiuni dacă pierderea unei singure vieți, care ar avea legătură cu prezența la pelerinajul dedicat sărbătorii Sfântului Andrei nu ar fi prea mult. ÎPS Teodosie a spus că: ”Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”, informează Republica.

Totodată, ÎPS Teodosie a precizat faptul că ”este contrariat” despre organizarea slujbelor în aer liber, mai ales acum în plin sezon de iarnă.

”Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare, a venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică, omul se îmbolnăvește mai întâi înăuntru, în suflet. Dacă sufletul este trist, orice tristețe aduce boală. Eu sunt contrariat de ce suntem obligați să stăm în frig la slujbe, în afară de ziua Sfântului Andrei. Nu ai cum să-i pui pe credincioși afară, decât dacă vrei să-i extermini, eu nu vreau să-i extermin pe credincioși”, a declarat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

De ce nu poartă mască ÎPS Teodosie în timpul slujbelor

Tot la Constanța TV, ÎPS Teodosie a dezvăluit și de ce nu poartă mască în timpul slujbelor. Acesta a spus că afară poartă mască, însă în timpul slujbei ”slujitorii sunt exceptați”, conform unui protocol între Patriarhie și Ministerul Sănătății. Mai mult, ÎPS Teodosie a spus că nici actorii nu poartă mască atunci când interpretează anumite roluri și nici cei de la TV.

Bine, nu au înțeles. Eu afară port mască, dar la slujbă nu port mască, am multe intervenții de făcut. Nu pot să slujesc cu mască. Este o hotărâre, un protocol între Patriarhie și Ministerul Sănătății în care slujitorii sunt exceptați de la purtarea măștii. Pentru că nu putem să respectăm.

Moderator: Acest aspect nu este cunoscut publicului.

ÎPS Teodosie: Nu a fost cunoscut. Noi l-am spus. Ca și cum trebuie să port mască…. Nici actorii când își îndeplinesc rolul, nici cei de la televiziune, cum suntem acum… Cu mască să vorbim? Dar cine mă mai cunoaște dacă stau cu mască?!

Pelerinaj controversat de Sfântul Andrei

Judecătorii Tribunalului Constanța au respins cererea ÎPS Teodosie prin care solicita ca la pelerinajul de Sfântul Andrei să participe și restul oamenilor din țară, nu doar localnicii din comuna Ion Corvin. Decizia instanței nu a fost una definitivă și putea fi contestată în cinci zile. Însă, cum sărbătoarea este pe 30 noiembrie, demersul nu ar mai fi avut finalitate.

”Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 – 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanții Arhiepicopia Tomisului prin Arhiepiscopl Tomisului- Înalt Preasfințitul Teodosie Petrescu (… ) în contradictoriu cu pârâții Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, Prefectura Județului Constanța, prefectul județului Constanța și Inspectoratul pentu Situații de Urgență Constanța. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia tribunalului. ÎPS cataloghează drept nefirești restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei, ca doar localnicii să participe anul acesta la pelerinaj. Asta pentru că, mai spune el, ”nu facem niciun abuz”.

”Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni?! Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma acea cuvântătoare, oamenii de credință.

Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”, a spus ÎPS Teodosie.