Redactia.ro
Home » Știri » Italia blochează Tik-Tok-ul pentru utilizatorii care nu au vârsta garantată. De ce s-a luat această decizie

Italia blochează Tik-Tok-ul pentru utilizatorii care nu au vârsta garantată. De ce s-a luat această decizie

tik-tok

Italia blochează Tik-Tok-ul pentru utilizatorii care nu au vârsta garantată. Decizia autorităților vine ca urmare a unei provocări de pe celebra aplicație, care a dus la moartea unei fetițe de zece ani.

Italia blochează Tik-Tok-ul pentru utilizatorii care nu au vârsta garantată

Auoritățile din Italia iau o primă decizie în cazul copilei de 10 ani, care a murit sufocată, din cauza unei provocări de pe Tik-Tok. S-a decis să nu mai aibă acces la aplicație utilizatorii cu vârsta negarantată, transmite Digi 24.

Foto: Antonella, fetița care a murit din cauza provocării de pe Tik-Tok

Decizia nu este definitivă

Autoritatea pentru protecţia datelor personale a anunțat într-un comunicat că „blocarea reţelei sociale” chineze este valabilă până la 15 februarie. Până atunci, Tik-Tok nu mai are dreptul să exploateze „datele utilizatorilor a căror vârstă nu a fost stabilită cu siguranţă absolută.”

O fetiță de 10 ani din Palermo, Sicilia, a murit asfixiată după ce a participat la provocarea de pe Tik-Tok, ”jocul cu eșarfa”, care presupune să te strângi în jurul gâtului cu o eșarfă, pentru a-ți testa rezistența fără respirație. Copila a luat o curea și a strâns-o atât de tare, încât nu a mai putut respira deloc și a murit.

Sora sa mai mică, în vârstă de cinci ani, a găsit-o întinsă pe jos și fără viață. Speriată, și-a alertat părinții, care sunt șocați de ceea ce s-a întâmplat. Deși a fost transportată la spital, medicii nu au mai putut face nimic pentru minoră, decât să-i constate decesul.

Tatăl copilei de zece ani: ”Noi nu ştiam că participa la acest joc”

Tatăl Antonellei știa că fata folosește Tik-Tok, însă doar pentru coregrafii și pentru a se uita la video-uri.

Antonella se juca jocul asfixierii. Noi nu ştiam că participa la acest joc. Ştiam că Antonella intra pe TikTok pentru coregrafii, pentru a vedea videouri. Dar cum mi-aş putea imagna această atrocitate?”, a declarat tatăl fetiței.

Parchetul din Palermo a deschis o anchetă în urma acestui caz pentru a vedea cine se află în spatele jocului cu scop suicidal și dacă fata era live în momentul când a rămas fără suflare.

„Securitatea comunităţii TikTok este prioritatea noastră abslută, ne aflăm la dispoziţia autorităţilor competente pentru a colabora în ancheta lor”, anunţă platforma.

Părinții Antonellei au luat decizia de a-i dona organele.

De ce este Tik-Tok-ul o aplicație periculoasă

Tik-Tok-ul este viral și în România. Milioane de români folosesc aplicația, filmându-se în timp ce imită anumite coregrafii sau melodii, cu vocea altor persoane. Experții trag un semnal de alarmă și avertizează că aplicația este extrem de periculoasă, deoarece colectează datele personale ale unui utilizator și le stochează într-un format necriptat pe dispozitiv.

”Suntem îngrijorați cantitatea mare de date personale colectate despre utilizatori. Aplicația stochează datele utilizatorului într-un format necriptat pe dispozitiv.”, declarară dr. Darren Hayes, director în securitate și profesor la Universitatea Pace din New York.

De altfel, Tik-Tok-ul poate rula în background și îți trimite notificări fără a cere permisiunea. Multe voci se tem că Tik-Tok-ul spionează și urmărește colectarea datelor pentrua câștiga bani.

”Toate aceste platforme, cel puțin parțial, îți monetizează datele. Asta fac ei. Și cu cât au mai multe date, cu atât pot face mai mulți bani. Acest lucru reprezintă un stimulent puternic pentru a colecta în mod agresiv cât mai multe date posibil.”, susține Rainny Fidelis, un articol în cybersecuritate din Marea Britanie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: