Redactia.ro
Home » Știri » Italienii au intrat în panică! Se tem că nu ia Covid de la badantele românce. Ce măsuri introduc

Italienii au intrat în panică! Se tem că nu ia Covid de la badantele românce. Ce măsuri introduc

badante

Jurnaliștii italieni de la ziarul Il Messaggero critică modul în care autoritățile române gestionează criza COVID-19. Ei scriu că România riscă să devină Brazilia Europei din cauza numărului mare de contaminări cu coronavirus și că „sperie țările din bătrânul continent”.

Publicația atrage atenția și asupra lucrătorilor casnici români ce au adesea în grijă oameni vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități sau copiii. „Îngrijitoarele române care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă nu sunt supuse niciunui control.”, scriu italienii de la Il Messaggero.

Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru românii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care vin din Serbia, Muntenegru și Kosovo, mai precizează cotidianul italian.

Se cere testarea în masă a femeilor venite din România

Vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici din Italia, Andrea Zini, a explicat, pentru ilgazzettino.it, că „nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători intră în contact cu subiecți vulnerabili”.

Andrea Zini recomandă ca îngrijitoarele să poarte mască, să păstreze distanța – deși este mai greu de respectat având în vedere sarcinile – și să nu aibă mai mult de 37,3 grade Celsius. Acesta subliniază însă că măsurile de prevenție sunt mai greu de aplicat ținând cont că „o familie nu este o afacere”, astfel că se ia în calcul testarea în masă a lucrătorilor casnici români din Italia.

„O familie nu este o afacere. Furnizarea Dpi și depistarea temperaturii este în regulă, însă testarea angajaţilor are un cost care ar trebui să fie susținut de Ministerul Sănătății, căruia i-am cerut deja să monitorizeze situația”, a declarat vicepreședintele Assindatcolf.

La începutul lunii iulie, în urma ordonanţei emise de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, care impunea izolarea și testarea lucrătorilor casnici non-europeni (deci nu români), asociația a solicitat ca aceste practici să fie adoptate în toate regiunile și aplicate tuturor cetăţenilor străini care vin să lucreze în Italia.

„Suntem îngrijorați deoarece, în ciuda amplorii fenomenului, nu există o soluție clară”, a mai spus Andrea Zini. În Italia, potrivit ISTAT și INAIL, ar exista cel puțin două milioane de lucrători casnici (doar 848 de mii fiind regularizați), dintre care aproape jumătate provin din Europa de Est.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: