Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis a decis implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru repatrierea românilor din Afganistan

Klaus Iohannis a decis implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru repatrierea românilor din Afganistan

Klaus Iohannis a decis implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru repatrierea românilor din Afganistan

Președintele Klaus Iohannis a cerut implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea cetățenilor români din Afganistan. În acest moment, în Afganistan se mai află 35 de cetățeni români.

Klaus Iohannis a decis implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru repatrierea românilor din Afganistan

Președintele Klaus Iohannis nu a stat multe pe gânduri și a cerut neapărat implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru a aduce românii aflați acum în Afganistan. Potrivit premierului Florin Cîțu, în aceste momente, în Aganistan se mai află 35 de cetățeni români.

Decizia președintelui a fost luată la propunerea premierului Florin Cîțu, ”având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare, scrie Digi24.

”România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi”, precizează comunicatul Președinției.

Se fac eforturi pentru ca românii să fie aduși în țară

Premierul României, Florin Cîțu a declarat, luni, că în acest moment în Afganistan se mai află 35 de cetățeni români, pentru care se fac eforturi pentru a fi aduși înapoi în țară.

”Pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim. În acest moment mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimite un avion să îi aducem acasă. Avem două variante, un avion al NATO sau un avion al nostru care merge acolo. Dar trebuie să trimitem un avion cat mai rapid. (…) Nu sunt din cadrul ambasadei. Sunte de la ONU și din mediul privat. Sunt în siguranță în acest moment, ținem legătura cu toți”, a declarat Florin Cîțu.

Afganistanul se confruntă cu o situație istorică. Kabulul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane, a fost atacat de talibani și cucerit. Aceștia au pus stăpânire pe întreg teritoriul, duminică, iar în urmă cu puțin timp și-au proclamat victoria. Totul s-a întâmplat în timp ce președintele țării a fugit, lăsând în urmă mii de oameni care se zbat acum să facă același lucru. Aflați la putere, talibanii vor să-și impună propriile reguli, unele dure, care vizează în mod special femeile.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: