Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis, prima „dezbatere” din campania electorală. Dar fără Viorica Dăncilă

Klaus Iohannis, prima „dezbatere” din campania electorală. Dar fără Viorica Dăncilă

iohannis

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă la sediul central al PNL, prima în campania electorală și prima susținută în afara Administrației Prezidențiale. 

Principalele declarații ale președintelui în funcție Klaus Iohannis

După primul tur al alegerilor prezidențiale cred că este momentul să analizăm ce s-a întâmplat, ce credem că s-ar putea întâmpla. Multumesc românilor care au venit în număr mare la vot. Mulțumiri speciale Diasporei, care s-a mobilizat în mod exemplar și în condiții mai bune, au avut la dispoziție, inclusiv la cererea mea, mai multe secții, trei zile de vot. Mulțumire specială celor care m-au votat pe mine.

Noul guvern Ludovic Orban a organizat impecabil partea care revine guvernului în organizarea alegerilor, nu am avut incidente notabile. Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD, a fost cel mai prost rezultat al PSD din ultimii 30 de ani. PSD, care de 30 de ani e o piedică în dezvoltarea României, iar în ultimii 3 ani au reușit să ne ducă pe toți într-o stare de aproape disperare. A guvernat împotriva românilor, a încercat să acapareze justiția, să legifereze pentru hoți.

Românii le-au dat câteva lecții pesediștilor. Sunt în curs de realizare a ceea ce am numit România normală, primul pas semnificativ s-a făcut în 26 mai, la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție. Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta și în acest fel s-a produs schimbarea de guvern. În acești ani am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătățirea securității României. De la început am coagulat toate forțele politice pentru a asigura acel 2% pentru apărare. Și la finalul mandatului am dovedit că pot să opresc PSD.

E o conferință de presă, nu asta este dezbaterea. De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD. Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim-ministru dat jos prin moțiune de cenzură, a fost parte activă a tututor mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ tentativele de acaparare a justiției. Asta a fost ușor de văzut, a fost o persoană foartă activă în a guverna împotriva românilor. Doamna Dăncilă reprezentata unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum în campanie electorală mimeaza candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare mare respect.

Nu accept o dezbatere cu astfel de persoană care reprezinta tot ce este mai rău în politica ultimilor ani din România. Nu pot să legitimizez comportamentul mizerabil al PSD din ultimii ani acceptând o dezbatere cu candidata PSD. Eu îmi doresc o Românie fără PSD și, ca să fiu bine înțeles, îmi doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere. Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD. S-a discutat mult despre dezbatere, despre rolul ei. Înțeleg perfect nevoia, dorința de a avea o dezbatere reală, așezată. Voi organiza eu, cu echipa mea, o dezbatere, marți seara, la care vor fi invitați să dezbată împreună cu mine, vor fi invitați formatori de opinie, jurnaliști.

Despre regrete:

Regret că nu am putut să terminăm mai repede faza PSD-istă, fiindcă România cu PSD la guvernare a pierdut nenumărate oportunități pe plan internațional, dar și oportunități economice care au fost ratate din cauza felului în care PSD a acționat.

Au fost ani complicați, pot să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD, să țin România pe linia euroatlantică. Am evitat crize profunde. Mi-aș fi dorit să lucrez cu un guvern care să lucreze pentru români.

Despre vacanțe și munca la Cotroceni:

O săptămână normală de muncă la Cotroceni arată diferit de la o săptămână la alta. Ziua începe dimineața și uneori se termină la 6 seara, alteori la miezul nopții.

E foarte interesant că lumea a urmărit sper, cu drag, că președintele lor poate să rupă câte o zi, câte o sâmbătă, câte o duminică. Am fost plecat în 5 ani în 3 vacanțe. Poate vă va surprinde, chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Nu există concediu pentru președinte. Am lucrat pe documente, inclusiv documente scrise. În ultimii 2 ani nu am mai avut vacanțe deloc pentru că am stat să păzesc România de PSD-ști.

Despre o eventuale pierderi de voturi din cauza lipsei dezbaterii:

Întrebare: Ați spus că nu vreți să participați la o dezbatere cu doamna Dăncilă. Nu vă temeți că vă va afecta din punct de vedere al votului?

Răspuns: Nu cred că mă va afecta, dar vă spun drept că am înțeles această nevoie de o dezbatere. Am explicat mai devreme de ce nu accept. Doamna Dăncilă a fost trimisă acasă de trei ori: la moțiune, la referendum și la alegeri. Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu una, care cu siguranță că aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită.

Despre numirea lui Dăncilă premier:

Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că știe cum funcționează o democrație, care sunt valorile europene. Nu o cunoșteam pe doamna Dăncilă. Recunosc că a fost o mega-dezamăgire. Ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, dar la momentul respectiv a fost o majoritate PSD ALDE puternică, nu putea fi contestată. Am declarat din 2104 că voi repsecta cutumele politice, voi respecta litera și spiritul Constituției. Majoritatea a propus un candidat care nu avea probleme penale. Nu am prevăzut evoluția ulterioară. Cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor decurge lucrurile.

Despre acuzațiile privind casele:

D-na Dăncilă este prost informată, eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal. Sunt 5 case, între timp una a fost eliminată. Această problemă a fost creată în 2000 de PSD pentru a fi folosită împotriva mea.Vă dați seama câtă inventivitate, în fiecare campanie au folosit asta. Am cumpărat casele legal și cinstit. Nu am avut niciodată un dosar penal, în sensul de a fi cercetat penal, nici pentru asta, nici pentru altele. Că cineva a scris o plângere către Parchet și ei trebuie să verifice e altceva. Nu am nimic de răspuns.

4 ani de la Colectiv. Ar trebui Arafat să rămână în Guvernul Orban?

Apropo de acel film, m-a răscolit puternic, a fost cutremurător. Știu cum m-am simțit atunci când a fost incendiul. Dacă acest film a apărut abia acum trebuie să fie verificat. Sper să se facă lumină. În ce-l privește pe Raed Arafat, premierul Orban și echipa lui vor face o analiză și vă vor da un răspuns:

Argument pentru a convinge oamenii care nu l-au votat:

Poate faptul că doresc să construiesc o Românie normală, că reprezint România în plan internațional, că am adus toți liderii europeni în inima României și le-am arătat fața frumoasă a României, poate faptul că voi lucra cu un guvern bine intenționat pentru a îmbunătți viața oamenilor, poate pentru că eu sunt convins că în România hoții trebuie să stea la pușcărie și nu în fruntea statului. Poate pentru că sunt un om care m-am dăruit 100% trup și suflet muncii de președinte.

Marți, Klaus Iohannis a anunțat că nu va participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar va avea întâlniri cu jurnaliștii, cărora le va răspunde la întrebări.

sursa digi24.ro