Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis scapă de instanță. Parchetul General a clasat dosarul

Klaus Iohannis scapă de instanță. Parchetul General a clasat dosarul

Klaus Iohannis

Parchetul General a clasat dosarul privind casele familiei Iohannis. Dosarul a fost deschis de procurorii Parchetului de pe lângă PÎCCJ ca urmare a unei plângeri depuse de Lumea Justiţiei.

După cum au declarat pentru Mediafax, oficiali ai PICCJ, dosarul a fost clasat în baza articolului 16), litera i) din Codul de procedură penală. „Art. 16. Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale: (i) există autoritate de lucru judecat”, conform Codului de procedură penală. Plângerea penală viza modul în care Carmen și Klaus Iohannis au intrat în posesia a două imobile din centrul Sibiului, în anul 1999.

Reacția celor care au făcut plângerea împotriva președintelui

Lumea Justitiei, un site apropiat postului Antena3, a depus plângere penală la DNA privind proprietățile lui Klaus Iohannis. Plângerea îi viza pe soții Iohannis și pe notarul Radu Gabriel Bucsa din Sibiu, în legătură cu modul în care cuplul prezidențial a intrat, din 1999, în posesia a două imobile din centrul Sibiului.

Decizia procurilor de la Parchetul General nu le-a picat bine. „Plangerea formulata de Lumea Justitiei impotriva sotilor Klaus si Carmen Iohannis privind modul in care au intrat in posesia a doua case din Sibiu a fost musamalizata de Parchetul General. 

Klaus Iohannis, gest impresionant în memoria jurnalistei Cristina Țopescu

Procurorul Ioan Sandru, adjunctul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, a dispus, in 6 februarie 2020, clasarea cauzei in care Lumea Justitiei a acuzat posibila comitere a infractiunilor de abuz in serviciu, fals, spalare de bani si grup infractional organizat”, scrie pe site-ul Lumea Justiției.

Dosarul a pornit în 2018 la Parchetul General şi au existat dovezi înainte de clasare. Preşedintele Iohannis preciza într-o dezbatere electorală în noiembrie 2019 că a cumpărat casele într-un mod legal şi că nu își reproșează nimic. De asemenea, acesta spunea că ce s-a dezbătut în justiție sunt chestiuni legate de procese civile. „Le-am cumpărat într-un mod absolut legal și cinstit, iar ce s-a dezbătut în justiție sunt chestiuni legate de procese civile și am auzit, parcă doamna Dăncilă a zis că aș fi și eu un fel de penal. Nu am avut vreodată un dosar penal nici pentru asta, nici pentru altceva. A, că cineva a scris o plângere către Parchet, ei trebuie să o pună într-o mapă și să scrie ceva. Nu am absolut nimic de ascuns”, declara anul trecut Klaus Iohannis.

Ce proprietăți deține președintele

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, publicată înainte de campania pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut, şeful statului deține, alături de soția sa, șase case. Imobilele au fost achiziționate în perioada 1992-2007, iar cea mai mare proprietate are o suprafață de 377 de metri pătrați.

Patru dintre ele au fost obținute prin cumpărare, iar una prin donație-cumpărare.  Președintele Klaus Iohannis și soția lui au obținut venituri în valoare de peste 70.000 de lei din închirierea unui imobil din Sibiu, după cum reiese din declarația de avere.

Potrivit Adevărul, președintele Iohannis are o proprietate aflată pe strada Bâlea, aproape de centrul Sibiului. Aceasta a fost dobândită de familia Iohannis în 1992, prin donaţie şi cumpărare, şi are o suprafaţă de 377 de metri pătraţi. Șeful statului mai are două case pe strada Măgura. Cele două imobile, care împart aceeaşi curte, au fost achiziţionate în 2007, una are 76 de mp, iar cealaltă 64 de mp.

Klaus Iohannis s-a pozat cu omul care a ajutat PSD să câștige alegerile în 2016

O altă proprietate a familiei Iohannis se află pe strada Pedagogilor, în Oraşul de Jos. Este un apartament de 84 de metri pătraţi, într-o casă cu mai multe locuinţe şi curte comună, şi locul unde Iohannis a locuit cu familia. O altă proprietate deţinută de soţii Iohannis se află pe strada Someşului, foarte aproape de centrul Sibiului, şi are o suprafaţă declarată de 253 de metri pătraţi. Imobilul a fost achiziţionat în anul 2001.

Cea mai mediatizată proprietate a soţilor Iohannis este apartamentul situat la parterul unei case din zona zero a Sibiului, pe pietonala Nicolae Bălcescu. Proprietatea are 166 de metri pătraţi, familia Iohannis fiind acuzată că ar fi cumpărat spaţiul de la un fals moştenitor.

Loading...