Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis, viitor secretar general al NATO? Șeful statului, luat în calcul ca succesor al lui Jens Stoltebenger

Klaus Iohannis, viitor secretar general al NATO? Șeful statului, luat în calcul ca succesor al lui Jens Stoltebenger

Klaus Iohannis

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) caută un succesor pentru funcția de secretar general, în condițiile în care mandatul lui Jens Stoltebenger se va termina în 2022. Printre numele aflate pe lista pentru preluarea acestui rol se află și cel al președintelui României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, viitor secretar general al NATO? Șeful statului, luat în calcul ca succesor al lui Jens Stoltebenger

Klaus Iohannis va fi viitorul secretar general al NATO? Este întrebarea de pe buzele tuturor, după ce țările aliate NATO l-au pus pe lista celor luați în calcul pentru această funcție. Dar, cum este posibil un astfel de lucru? Iată mai jos explicațiile!

În momentul de față, Jens Stoltebenger este secretar general al NATO încă din octombrie 2014. Mandatul său a fost prelungit din primăvara lui 2019 până în septembrie 2022, pentru a se putea căuta un bun viitor ”moștenitor al tronului”, dar și  pentru a se evita posibilitatea ca Donald Trump, când era președinte al SUA, să impună el un nume pentru această funcție.

Sunt 30 de aliați occidentali ai NATO. Cu toții se gândesc la numirea unei femei ca secretar general, dar și la numirea unui est-european, în contextul amenințărilor venite din partea Rusiei, care ar fi un semnal puternic pentru Moscova. Cum România se numără printre țările NATO care au respectat toate cele necesare, inclusiv alocarea celor 2% din PIB pentru apărare, varianta ca președintele Klaus Iohannis să devină viitorul secretar general al NATO nu este exclusă, transmite Politico Europe.

Ce femei sunt favorite pentru preluarea funcției de secretar general al NATO?

Sunt trei femei care i-ar putea lua locul lui Jens Stoltebenger, anume: fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, actuala președintă a Estoniei, Kersti Kaljulaid. Acestora li s-ar putea alătura și Federica Mogherini, fost premier italian și fost șef al diplomației europene, care și-a exprimat interesul. Însă, nu este susținută și de Washington, iar fostul premier italian Enrico Letta, este considerat un candidat mai viabil.

Surse ale NATO spun despre Franța că va avea dreptul de a se opune nominalizării viitorului secretar general al NATO. De altfel, de curând președintele Emmanuel Macron declara că NATO ar trebui să dea dovadă de mai multă coeziune.

În privința lui Klaus Iohannis reamintim că se află la al doilea și ultim mandat de președinte al României. În anul 2024 va fi ultima oară când va mai putea conduce țara.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: