Redactia.ro
Home » Stil de viață » Legenda mărțișorului. Ce legătură are Baba Dochia și de ce este folosit șnurul cu alb sau roșu

Legenda mărțișorului. Ce legătură are Baba Dochia și de ce este folosit șnurul cu alb sau roșu

Mesaje de 1 martie 2024: Cele mai frumoase urări de Mărțișor

Legenda mărțișorului. Primăvara este legată de mărțișoare și de oferirea acestora celor dragi. În unele zone, ele sunt oferite femeilor, iar în altele ele sunt dăruite reprezentanților sexului masculin.

Legenda mărțișorului. Ce se spune în popor despre acesta

Legenda mărțișorului este legată de Baba Dochia, o femeie bătrână care a trăit cu mulți ani în urmă. Aceasta avea o fiică vitregă, pe care nu o suporta, așa că îi dădea să facă cele mai anevoioase sarcini, pentru a o mustra apoi. Astfel, într-o zi, ea i-a cerut fetei să meargă la râu și să spele o haine extrem de murdară, însă fata nu reușea deloc. Atunci, știind că o să fie certată, ea a început să plângă, iar atunci a venit un tânăr ce i-a dăruit o floare și i-a spus că haina ei va fi curată după ce o va mai spăla o dată. Numele tânărului era Mărțișor. Floarea i-a pus-o fetei în păr, iar când a ajuns acasă, haina mamei vitrege era curată ca neaua.

Baba Dochia i-a văzut imediat floarea din păr fetei și a întrebat-o de unde o are, dacă nu e primăvară încă și a pornit în căutarea acesteia, să se convingă dacă a venit sau nu primăvara. Ea și-a luat cu ea oile și cele 12 cojoace, iar atunci a început să dea unul câte unul jos. Baba Dochia a găsit și un ban pe jos, pe care l-a legat la mână cu un șnur roșu. Se spune că iarna a venit când baba își dăduse jos toate cojoacele și atât ea, cât și oile, au fost transformate în stane de piatră.

Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Ce se face pe 1 martie

În mai toate părțile țării, femeile și fetele primesc mărțișoare pe care le poartă pe mână pe tot parcursul lunii martie. Acestea trebuie să aibă un șnur roșu sau alb.

Cercetările arheologice au arătat că mărțișoarele erau folosite de acum 8.000 de ani în țara noastră. Este vorba despre niște obiecte mici, vopsite în alb și în roșu. Cele două culori simbolizează sângele și soarele, adică viața, astfel că sărbătoarea de mărțișor este legată de celebrarea vieții.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: