Redactia.ro
Home » Știri » Ludovic Orban, chemat de urgență la Cotroceni de președintele Iohannis

Ludovic Orban, chemat de urgență la Cotroceni de președintele Iohannis

Orban

Premierul Ludovic Orban a fost chemat de urgență, joi, la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. La ședința de la Cotroceni mai participă ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Premierul și președintele au mai multe teme de discuție, între care se numără desemnarea comisarului european Adina Vălean, ultimele pregătiri pentru alegerile prezidențiale, dar și proiectul legii de buget pe anul viitor.

Nu sunt bani suficienți pentru programele de sănătate și nici pentru salarii

Trebuie amintit că ședința de urgență de la Cotroceni are loc la scurt timp după ce premierul a anunțat, la Ministerul Sănătății, că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate.

Ministerul Sănătății trebuie să își refacă capacitatea administrativă, să fluidizeze toate procedurile. Să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize blocate cu anii. Rezultatul la rectificarea bugetară va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificare. Cert e ca nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul. Nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce privește bugetul casei. Nu sunt bani de salarii, nu sunt”, a declarat Orban.

Reacția fostului ministrul al Sănătății, Sorina Pintea

În replica, fostul ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca afirmatia lui Ludovic Orban este hazardata si nu este cazul sa fie introdusa panica in sistem. Mai mult, Pintea spune ca aceasta lipsa de bani este de ani de zile, pentru ca nu exista o predictibilitate cu privire la cati bolnavi vor fi in plus in fiecare an.

„E o declaratie hazardata. Nu e cazul sa inducem panica in sistem. Asta se intampla de ani de zile. Tocmai pentru ca nu exista o predictibilitate cu privire la cati bolnavi avem in plus in fiecare an. Sistemul de sanatate are o particularitate. In sensul ca banii din sistemul de sanatate nu asigura doar plata salariilor. Ci si plata programelor nationale de sanatate, asigura plata medicilor de familie. Rectificarea este un proces firesc.

Alegeri prezidențiale 2019. Totul despre votul din străinătate

Pentru ca bugetul anual este unul estimativ. Sa ne aducem aminte ca au fost introduse noi molecule, au fost create noi programe de sanatate, au intrat noi pacienti. De aceea, in fiecare an, rectificarea echilibreaza aceste sume.

Din pacate, criza politica a blocat ceea ce trebuia sa se intample firesc si eu sper ca acest guvern si domnul Orban e constient ca sistemul nu are sume fixe, asta pentru ca oamenii se imbolnavesc. Intra in programe, se introduc molecule noi”, a spus Sorina Pintea, la Antena3.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: