Redactia.ro
Home » Homepage » Mafia lemnului din România, subiectul unui serial de pe Netflix

Mafia lemnului din România, subiectul unui serial de pe Netflix

GALERIE FOTO (2) Netflix

Tăierile ilegale de lemn din România au ajuns subiectul unui documentar Netflix. Documentarul are mai multe episoade, se numește „Broken” și va fi lansat la 27 noiembrie.

Un episod întreg este dedicat defrişărilor ilegale din ţara noastră. Mai exact, din Parcul Național Domogled Valea Cernei și din Parcul Național Retezat. „Broken” va fi difuzat în 190 de țări și grupează mai multe documentare. Este un grupaj de reportaje de investigație care expune fraude, fenomene de corupție și neglijență.

Netflix a filmat un episod întreg în România despre defrișările ilegale. Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agen Green, i-a condus pe jurnaliștii americani prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect”, spune activistul român.

Realizatorii documentarului, sechestrați de tăietorii ilegali de lemn

Gabriel Păun a povestit la Digi24 că în timpul filmărilor pentru documentar el şi jurnaliştii americani au trecut prin clipe de coşmar, fiind agresați în pădure de niște tăietori ilegali de lemn pe care i-au întâlnit întâmplător în Valea Cernei.

„A fost o vizită cu peripeții încă de la început. S-a întâmplat ca, atunci când eram în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei, am dat nas în nas cu niște tăietori pe care îi prinsesem cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al ROMSILVA.

Probabil că m-au recunoscut, probabil că erau spiritele inflamate, pentru că le-am făcut denunț la poliție și s-a deschis un dosar penal în acel sens, dar nu așa, imediat, ci după ce am escaladat, pentru că poliția locală a încercat să acopere cazul și doar când am escaladat la Inspectoratul General al Poliției și Județean din zona respectivă și la Garda Forestieră s-a constatat”, a povestit Gabriel Păun.

„În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, a relatat incidentul Gabriel Păun.

Loading...