Redactia.ro
Home » Știri » Medicamentul ieftin, disponibil și în România, care tratează pacienţii cu forme grave de COVID-19

Medicamentul ieftin, disponibil și în România, care tratează pacienţii cu forme grave de COVID-19

dexametazona

Dexametazona poate salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de COVID-19, susțin experți britanici, citați de BBC. Acest medicament a redus riscul morţii cu o treime la pacienţii „ventilaţi” şi cu o cincime a celor cărora li se administrează oxigen.

„Acesta este singurul medicament care a redus mortalitatea până acum şi o reduce semnificativ. Este un progres major”, a subliniat cercetătorul-şef, profesorul Peter Horby. Testele, realizate de o echipă de la Universitatea Oxford, au arătat că dexametazona a micșorat riscul de deces de la 40% la 28% la pacienții ventilați mecanic și de la 25% la 20% pentru pacienții tratați cu oxigen.

Se pare că ajută la oprirea unora dintre problemele care apar după ce sistemul imunitar este suprasolicitat încercând să lupte împotriva noului coronavirus. Această reacţie excesivă a organismului se numeşte şoc citokinic şi poate provoca moartea.

Dexametazona reduce inflamația

Dexametazona, medicamentul ieftin disponibil și pe piața din România, a fost inclusă în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva covid-19. Ea este folosită deja în vederea reducerii inflamaţiei într-o serie de alte afecţiuni.

Fiind disponibil la nivel global, poate fi folosit și în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC. Totuși, specialiștii recomandă populației să nu se ducă să-l cumpere pentru acasă, deoarece beneficiul a fost observat doar la pacienții grav bolnavi de COVID-19, nu și la pacienții cu o formă mai ușoară a bolii.

OMS, despre utilizarea dexametazonei

OMS salută rezultatele preliminare referitoare la utilizarea dexametazonei în tratarea pacienților cu COVID-19 aflați in stare critică, directorul OMS precizând că dexametazona e primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu COVID-19.

„Acesta este primul tratament care reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigen sau ventilație”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este o veste grozavă și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroaselor spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare”, a spus șeful OMS.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: