Redactia.ro
Home » Știri » Metoda simplă prin care poți afla ce vechime în muncă ai online. Nu mai ai nevoie de adeverință

Metoda simplă prin care poți afla ce vechime în muncă ai online. Nu mai ai nevoie de adeverință

Unul dintre aspectele cruciale ale planificării pensiei este cunoașterea cu exactitate a vechimii tale în muncă. Acest lucru este deosebit de important, deoarece, în România, pentru a ieși la pensie, ai nevoie de o vechime minimă de 15 ani în muncă.

Fără această vechime, accesul la pensie este interzis. Așadar, să descoperim cum putem afla cât timp am cotizat și ce trebuie să facem în cazul în care cartea noastră de muncă a fost pierdută.

Cum poți afla ce vechime ai online

Pentru a afla cât timp ai acumulat în câmpul muncii, poți recurge la o metodă modernă și eficientă: verificarea online. Tot ce trebuie să faci este să ai un cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii și să urmezi câțiva pași simpli.

În primul rând, trebuie să completezi un formular pentru a crea contul tău. Asigură-te că o să completezi toate câmpurile marcate cu un asterisc (*), deoarece nu vei putea să-ți salvezi cererea dacă acestea nu sunt completate corect.

După ce ai creat contul, va trebui să descarci cererea, să o semnezi și să o depui personal la casa teritorială de pensii. Aici, vei avea nevoie de actul de identitate, atât în original, cât și în copie. Dacă este cazul, va trebui să aduci și documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia îi vei permite accesul la cont.

Cererea ta pentru a afla vechimea în muncă va fi procesată și aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii, într-un termen de aproximativ 30 de zile. După aprobare, vei primi datele de acces pe e-mail, pe care le-ai specificat în cerere.

Cu aceste informații, vei putea să-ți accesezi contul personal și să afli cu precizie cât timp ai lucrat și cât timp mai este necesar pentru a îndeplini cerința minimă de vechime în muncă pentru pensie.

Cât costă un punct de pensie

Pentru cei care nu au acumulat încă vechimea de 15 ani în muncă, nu totul este pierdut. Statul oferă posibilitatea de a cumpăra un număr suplimentar de ani de muncă, pentru a echivala perioada minimă necesară pentru a beneficia de o pensie lunară. În acest sens, se poate semna un contract cu Casa Națională de Pensii și alte Prestații Sociale (CNPP) pentru echivalarea contribuției de asigurări sociale.

Este important de menționat că începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut de la 3000 de lei la 3300 de lei. Acest lucru înseamnă că pentru un an de vechime în muncă, va trebui să plătești 9.900 de lei, adică 825 de lei pe lună. Acesta este un aspect crucial de luat în considerare în cazul în care dorești să cumperi ani de vechime pentru a-ți asigura o pensie confortabilă. Acesta poate fi un pas esențial în planificarea financiară pentru viitorul tău.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: