Foarte mulți oameni merg pe ideea că cerealele sunt foarte sănătoase și își încep zilele cu un mic dejun rapid, gustos și sănătos: cereale cu lapte.
Doar că Mihaela Bilic, cunoscutul nutriționist, vine să demoleze această idee despre care spune că este chiar un mit.
Bilic declară cu foarte multă convingere că organismul uman încă nu este foarte familiarizat cu cerealele și cu consumul lor constant. Ea spune chiar că oamenii nu sunt construiți antatomic pentru digerarea de cereale.
Nutriționistul se declară foarte nemulțumit de faptul că în zilele noastre orice produs alimentar care vrea să promoveze un stil de viață sănătos are pe ambalaj sau în spotul publicitar și niște spice de grâu sau ovăz.
Mihaela Bilic mai constată că acum toată lumea caută să consume cereale integrale, întrucât această formă este în tendințele alimentare ale românilor. Dar Bilic mai atenționează și că de fapt, cerealele nu fac bine în general organismului, mai ales intestinelor.
Ea vine și cu explicații foarte pertinente și anume că intestinele oamenilor nu sunt făcute pentru a consuma fibre. Abia în ultimii zece mii de ani oamenii au reușit să asimileze așa cum se cuvine amidonul din cereale.
Ce alimente recomandă Mihaela Bilic
Ba chiar mai mult, nutriţionistul mai vine și cu veste foarte tristă: și după consumul de cereale ne putem îngrășa, mai mult decât din cauza cărnii. Ba chiar mai mult, cerealele ne fac să ne simțim balonați sau constipați pentru că de exemplu tărâțele nu au fibrele solubile. „”Aveti grija cu cerealele. Nu stiu de ce mai nou conceptul de hrana sanatoasa inseamna implicit cereale. Orice imagine, ambalaj sau reclama care vrea sa promoveze un stil de alimentatie sigur, sanatos si dietetic contine niste spice apetisante in fundal. Toata lumea se indoapa cu ovaz, fibre si seminte, de parca am fi cai. Cuvantul integral sau digestiv a devenit preferatul consumatorilor, cerealele sunt la moda. Oare organismul nostru ce zice? El cum se simte avand in vedere ca cerealele sunt ceva nou pentru intestinele noastre incapabile sa digere fibre. Suntem pe Pamant de milioane de ani si doar de 10.000 ani am inceput timid sa digeram amidonul din cereale. Inainte, in paleolitic, hrana noastra era bazata pe produse animale si cateva ciuperci, fructe salbatice, radacinoase.”, spune nutritionistul.
La începututuri, prin paleolitic, hrana de bază era formată din alimente de origine animală, câteva feluri de ciuperci, rădăcinoase și fructe sălbatice, mai declară medicul. Mihaela Bilic recomandă în general consumul tuturor alimentelor, atâta timp cât vorbim despre cantități decente, și nu despre excese. Aceasta însă dă prioritate legumelor. Despre ele spune că reprezintă chiar sănătatea. Și ne asigură că le putem consuma în orice cantitate pentru că nu ne pot face niciun rău.