Silviu Prigoană, un nume cunoscut în peisajul politic și de afaceri din România, a lăsat în urmă nu doar o durere profundă, ci și numeroase întrebări nerezolvate legate de destinația averii sale, în urma decesului său neașteptat. La vârsta de 60 de ani, inima lui Prigoană a cedat în timp ce se afla la o cină într-un restaurant din Bran, provocând nu doar șoc și tristețe, ci și speculații aprinse în spațiul public.
Silviu Prigoană nu ar avea un testament
Potrivit unor surse apropiate, Silviu Prigoană nu a lăsat un testament, ceea ce a alimentat și mai mult disputele privind moștenirea sa. Controversa principală se învârte în jurul deciziei de a transfera întreaga sa avere pe numele fiului său, Honorius Prigoană, lucru ce a creat tensiuni între membrii familiei. Această mișcare strategică a fost confirmată de surse din cadrul România TV, care susțin că bunurile transferate nu mai fac parte din masa succesorală, fiind acum proprietatea exclusivă a lui Honorius.
Reacția celorlalți membri ai familiei
Situația a stârnit nemulțumirea celorlalți copii ai lui Silviu Prigoană — Silviu Jr., Maximus și Eduard — care se văd acum nevoiți să facă față realității că nu vor beneficia de pe urma averii tatălui lor. Avocatul Andrei Lazăr a explicat că, în absența unui testament clar, toate bunurile care nu au fost transferate înainte de moartea lui Prigoană intră în masa succesorală și sunt supuse legilor succesiunii.
Andrei Lazăr a mai adăugat că, deși Honorius deține acum majoritatea bunurilor, există oportunități legale pentru ceilalți moștenitori de a contesta aceste transferuri. Aceștia pot iniția acțiuni în justiție pentru a anula actele făcute de Prigoană în timpul vieții, dacă pot dovedi că au fost făcute în condiții suspecte sau cu încălcarea drepturilor lor.
„Dacă toate au fost trecute pe numele lui Honorius înseamnă că el este proprietar, iar toate aceste bunuri nu mai intră la masa succesorală a defunctului Prigoană. Dacă mai sunt bunuri pe numele defunctului, atunci intră în masa succesorală. Deci lucrurile sunt foarte clare din această perspectivă.
Dacă averea a fost înstrăinată de către defunct către unul din copii, în cazul nostru Honorius, el este proprietar, iar bunurile, casa, alte imobile sau firme, ce i-a transferat, încă nu știm, sunt în proprietatea lui.
Ceilalți primesc ceea ce a mai rămas în patrimoniul defunctului la acest moment. Există posibilitatea ca unul dintre copii să facă o acțiune prin care să încerce să desființeze actele făcute în timpul vieții de către defunct. Dar dacă au fost înstrăinate, sunt în proprietatea fiului care este în viață.”, a declarat acesta pentru România TV.
În plus față de bătălia legală anticipată, relațiile dintre membrii familiei Prigoană par să fie ireversibil afectate. Honorius Prigoană a menționat în trecut că relațiile dintre el și frații săi nu au fost niciodată foarte strânse, iar această situație pare să accentueze și mai mult distanța dintre ei.
Reacția Adriana Bahmuțeanu după ce copiii ei au fost preluați de Protecția Copilului
Iată reacția Adriana Bahmuțeanu după ce copiii ei au fost preluați de Protecția Copilului!
„Bună seara! Lucrul acesta trebuia să se întâmple de săptămâna trecută, dar legea nu e aplicată. Am făcut toate demersurile legale pentru ca copiii să fie consiliați psihologic pentru a le face mai ușoară această perioadă grea, pentru a înțelege că mama e părintele unic, că responsabilitatea legală e la mamă. Eu am făcut demersurile legale, numai cu acordul meu se poate face acest program de consiliere. Am discutat cu o doamnă de acolo care mi-a spus că se fac demersuri pentru că vor să discute cu ei în altă locație. Nu poți discuta cu copilul liber într-o casă unde există alte persoane. Trebuie scos copilul din acel mediu, să faci o alianță terapeutică. O să aflu zilele următoare. S-a schimbat legea și dacă Protecția Copilului își va face treaba vor fi salvați mulți copii. Copilul e înveninat de părintele la care domiciliază. Dacă unul dintre părinți se constată că face alienare parentală… pe mine nevoia m-a dus către această profesie, ca să putem schimba ceva în România. Suntem cu 20 de ani în urmă față de alte țări europene. Cazul meu e un caz școală în momentul acesta. Autoritățile nu se implică. Prigoană nu mai e de nouă zile. În seara decesului domnii de la DGASPC s-au deplasat, nu puteam să plec acasă dacă vedeam că nu răspund la telefon. Am zis să intre peste ei că mie nu îmi era permis accesul. Lucrul acesta trebuia să se întâmple de atunci. Ei pot fi consiliați, nu vor la mine că sunt alienați. Dar dacă se aplica legea era altceva. Am dovezi, am înregistrări, legea spune clar că nu întrebi copiii de față cu agresorii. Copiii trebuiau luați de acolo. Am fost înștiințată că a început acest demers de către Protecția Copilului. Am discutat și mi s-a spus că azi, mâine, poimâine se face acest demers. Ștergem cu buretele ce a fost, vreau să văd că își fac treaba”, a declarat Adriana Bahmuțeanu la România TV, într-un dialog cu Victor Ciutacu.
Sursa foto: Arhivă