Redactia.ro
Home » Știri » Ministerul Sănătății transmite sancțiunile și măsurile luate în cazul Floreasca

Ministerul Sănătății transmite sancțiunile și măsurile luate în cazul Floreasca

Chirurg de la Spitalul Floreasca, cercetat penal după ce și-a atacat un coleg cu electrocauterul folosit la o pacientă cu hepatita C, în operație: „Un moment de nervozitate dus până la extrem”

Ministerul Sănătății transmite sancțiunile și măsurile luate în cazul Floreasca. A fost transmis un comunicat de presă, prin care ministerul Sănătății precizează concluziile verificărilor efectuate de echipa de specialișit în cazul spitalului Floreasca.

Ministerul Sănătății transmite sancțiunile și măsurile luate în cazul Floreasca

Potrivit Mediafax, echipa de control din cadrul Inspecției Sanitare și a Corpului de Control a ajuns la concluzia că biocidul care a fost folosit în cadrul intervenției din Spitalul Floreasca era pe bază de etanol 89%. Concluzia specialiștilor a fost aceea că biocidul a fost administrat incorect pentru dezinfecția câmpului operator și a stat la baza producerii accidentului combustional intrachirurgical.

Mai mult, echipa de control a constatat că biocidul este avizat pentru dezinfecția chirurgicală a mâinii având standard pentru flora de pe mâini.

De asemenea, în Protocolul Operator nu se mai face diferența între medicii operatori și timpii operatori.

Concluziile și măsurile luate în cazul Floreasca

Conform Inspecției Sanitare și a Corpului de Control, manopera preoperatorie cu privire la aseptizarea câmpului operator a fost greșit aplicată de către medicul rezident. Motivul fiind utilizarea unui biocid puternic inflamabil, care conform avizului trebuie să se păstreze departe de sursa de căldură, scântei sau flăcări deschise.

Deși în fișa de post ale echipei de medici era prevăzut ca aceștia să asigure garda la data incindentului, aceștia nu au participat la intervenția chirurgicală asupra pacientei.

„Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă, așa cum se poate observa din garficul de gărzi din data de 22.12.2019”, potrivit comunicatului MS.

Sancțiunile impuse

Pentru neregulile descoperite, au fost aplicate amenzi contravenționale, conform HG nr. 857/2011, în valoare totală de 29.600 lei, astfel:

a. Spitalul Clinic de Urgență din București, persoană juridică, conform HG nr. 857/2011, art.32, lit. k, în valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G

b. Medicului șef secție, persoană fizică, conform HG. nr. 857/2011, art.32, în valoare de 20000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G

c. Medicului specialist, persoana fizica, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregatirea preoperatorie a pacientei B.G.

d. Medicului rezident chirurgie generala, persoană fizică, conform HG.nr.857/2011, art.16, lit. „g”, în valoare de 1.600 lei, pentru nerespectarea instrucțiunilor producatorului privind indicațiile de utilizare a produsului biocid Skinman Soft Protect.

c. Medicului specialist, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.

d. Medicului rezident chirurgie generala, persoană fizică, conform HG.nr.857/2011, art.16, lit. „g”, în valoare de 1.600 lei, pentru nerespectarea instrucțiunilor producatorului privind indicațiile de utilizare a produsului biocid Skinman Soft Protect.

Măsurile transmise de ministerul Sănătății

1. Se va actualiza Procedura operațională privind pregătirea preoperatorie și accesul în sala de operație a pacientului. Termen 10 ianuarie. Răspunde-Managerul unității sanitare.

2. Se vor respecta reglementarile Directivei 2001/83/CE privind medicamentele de uz uman, conform Ghidului ECHA pentru Regulamentul produselor biocide nr. 528 din 2012, volumul II, partea B+C, versiunea 3.0. De asemenea, vor fi utilizate numai produse medicamentoase pentru dezinfecția preoperatorie a pielii înainte de operație și dezinfecția înainte de injecție, pentru dezinfectia pielii deteriorate sau a pielii nedeteriorate. Termen: Permanent. Răspunde: Managerul unității sanitare

3. Reactualizarea Procedurii operaționale nr. 08090312 denumita Inregistrarea, centralizarea și prelucrarea incidentelor și accidentelor intra și perioperatorii. Termen: 10 Ianuarie 2020. Răspunde: Managerul unitatii sanitare

4. Reinstruirea întregului personal medical și auxiliar, după caz, cu privire la modul de utilizare a produselor dezinfectante și medicamentoase, după caz. Termen: 20 Ianuarie 2020. Răspunde: Managerul unității sanitare

5. Verificarea neconformităților care au condus la suspendarea acreditării unității sanitare. Termen: Martie 2020. Răspunde: Inspecția Sanitară de Stat/Direcția Control și Integritate.

Citeste si:Informație șocantă. E posibil ca un alt pacient să fi ars pe masa de operații la Floreasca

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: