Redactia.ro
Home » Monden » Mirela Vaida a dezvăluit rețeța ei pentru cozonac moldovenesc: ”O făcea mama când eram acasă”

Mirela Vaida a dezvăluit rețeța ei pentru cozonac moldovenesc: ”O făcea mama când eram acasă”

Reteta de cozonac moldovenesc a Mirelei Vaida

Pregătirile de Paști sunt în toi pentru fiecare gospondină în parte. Prezentatoarea Acces Direct, Mirela Vaida, este una dintre ele și a dezvăluit o rețetă unică, specifică originii sale moldovenești. Artista spune că a învățat de la mama ei, de pe vremea când era copil, să facă un așa cozonac moldovenesc bun și pufos.

Mirela Vaida a dezvăluit rețeța ei pentru cozonac moldovenesc: ”O făcea mama când eram acasă”

Mirela Vaida a arătat fanilor, pe canalul său de youtube, cum pregătește un cozonac moldovenesc, umplut cu nucă și rahat. Rețeta după care îl face prezentatoarea de la Acces Direct, este una veche, pe care o știe de la mama sa, de pe vremea când era copil.

 “Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă. Aşa o ştiu de la ea, aşa o s-o fac şi eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutură de nucă şi rahat“, a declarat Mirela Vaida.

Pentru aluatul cozonacului moldovenesc, pregătit de Mirela Vaida, este nevoie de următoarele ingrediente

-aproximativ 2 kg de făină albă
-apă minerală
-sare
-zahăr
-drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte cald
-un pic de unt gras şi smântână grasă
-o lămâie dată pe răzătoare
-esenţe
-6 ouă
-lapte cald.

Pentru umplutura cozonacului moldovenesc, pregătit de Mirela Vaida, este nevoie de:

-rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
-1 kg de miez de nucă
-zahăr
-cacao
-lapte
-esenţe
-stafide

Odată cu toate acestea, nu mai rămâne decât să treceți la fapte. Așa după cum ”dictează” Mirela Vaida puteți proceda în următorul fel: într-un vas în care ați pus făina de grâu, presărați sare, zahărul în cuibușor, drojdie dizolvată în laptele cald turnat peste făină și începeți să amestecați. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut aces amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină.

Apoi adaug, pe rând, 6-7 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze. Pun lămâia rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca.Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las la dospit vreo oră, acoperit“, a mai  spus Mirela Vaida pe contul ei de Youtube.

Cozonacul moldovenesc al Mirelei Vaida se lasă la copt 45 minute

Cât timp lăsați aluatul la crescut, începeți să preparați umplutura de cozonac moldovenesc. Puneți într-un vas zahăr, cacao, miez de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esență de rom, lămâie și portocală. Amestecați încât să obțineți o pastă. Mai apoi ungeți tavile de copt cu unt și dacă ați observat că aluatul a crescut, puteți deja să luați câte o bucățică din el și să o întindeți pentru a pune umplutura și apoi să le băgați la cuptor. Este nevoie de 45 de minute de copt pentru acest tip de cozonac moldovenesc.

”După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a mai spus Mirela Vaida.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: