Redactia.ro
Home » Știri » Moartea tragică a Gabrielei Rîpan a îndoliat o țară întreagă în 2019. Ce scrisoare a trimis tânărul de la volanul mașinii instanței

Moartea tragică a Gabrielei Rîpan a îndoliat o țară întreagă în 2019. Ce scrisoare a trimis tânărul de la volanul mașinii instanței

În anul 2019 o țară întreagă a fost îndoliată după ce Gabriela Rîpan în vârstă de doar 20 de ani și-a pierdut viața într-un accident tragic în apropiere de Cluj. La volanul mașinii se afla Tudor Ștefan Cîrje, care se presupunea că era iubitul acesteia. Acesta gonea cu aprope 180 de km/h pe un drum acoperit de gehață și zăpadă. Impactul a fost atât de puternic încât tânăra a murit pe loc.

La doi ani de la cumplitul eveniment, Tudor Ștefan Cîrje, autorul accidentului cere clemență judecătorilor din dosarul în care este anchetat. Acesta a înaintat instaței o scrisoare prin care își recunoaște fapta, dar susține el că nu mai poate da timpul înapoi. Acesta afirmă că nu reprezintă un pericol pentru societate și că regretă cele întâmplate, dorindu-și o sentință cu suspendare.

Oricât mi-aș dori in prezent să dau timpul înapoi nu pot și îmi asum in totalitate vina pentru uciderea din culpă a Gabrielei. La data producerii accidentului subsemnatul eram student in anul I, FSEGA dar si lucram in acelasi timp, ulterior am reusit să ma reinscriu la Facultate, insă forma la distantă, la ingineria mediului in cadrul USAMV. Legat de trecutul subsemnatului vă rog să aveti in vedere faptul că nu am antecedente penale, nu am creat probleme, dimpotrivă am fost mereu îndrăgit de profesori si cu rezultate bune la școală, iubind totodată sportul. De-a lungul anilor am participat la diverse concursuri, olimpiade sau jocuri sportive, fiind apreciat de către profesori, colegi și prieteni, nefiind cunoscut ca o persoană care creează probleme, consumator de substanțe sau băuturi alcoolice. Sunt foarte afectat cu atât mai mult cu cat se poate observa, în ciuda celor apărute în mass-media, sunt un tanar fără antecedente penale, care provin dintr-o familie monoparentală în care mi-au fost insuflate respectarea valorilor morale fiind crescut într-un spirit de ajutorare a semenului. Vă rog să-mi acordați o șansă și să-mi aplicați o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, regret enorm cele intamplate si am depus tot efortul pentru a mă reintegra în societate în ciuda handicapului grav pe care il am. Anexăm prezentului memoriu o parte din diplomele subsemnatului din care rezultă că am avut note bune și foarte bune, am participat de-alungul anilor la zeci de concursuri locale si naționale (matematică, engleză), fiind totodată o persoană căreia i-a plăcut foarte mult sportul. Regret enorm faptul că datorită culpei exclusive a subsemnatului Rîpan Gabriela a decedat, eveniment care mi-a schimbat viața pentru totdeauna. Sunt o persoană care conștientizează pe deplin situația în care mă regăsesc și consecințele faptei mele care au provocat decesul Gabrielei. Nu mai doresc să beneficiez de dreptul de a conduce, elemente pe care vă rog să le aveți în vedere cu ocazia individualizării pedepsei deoarece consider că in cazul subsemnatului caracterul represiv al sanctiunii poate fi atins si prin suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Rog respectuos să-mi acordați o șansă deoarece cu certitudine în cazul subsemnatului o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere este suficientă pentru realizarea scopului. Nu cred că este o pedeapsă mai mare decât aceea să mă trezesc zilnic infirm ca urmare a unui accident în care resimt zilnic vinovăția faptului că Rîpan Gabriela persoană dragă mie a decedat.„, a fost scrisoarea lui Tudor Cîrje, care a fost înmânată instanței de judecată prin avocatul său.

Tatăl Gabrielei Rîpan cere să se facă dreptate în cazul morții fiicei sale

Vasile Rîpan încă este cuprins de durerea pierderii fiicei sale și cere instaței să se facă dreptate.

Onorată Instanţă, considerentul dumneavoastră din încheierea anterioară, care exclude vina de omor a inculpatul Cîrje, plin de compasiune şi extrem de relevat în previzibilitatea judecăţii privitoare la vina de ucidere a acestui inculpat: ”în momentul evenimentului rutier, de 19 ani, şi caracteristicile psiho-fizice, caracterizate printr-o evidentă imaturizare, un teribilism specific categoriei de vârstă” ne pare preluat dintr-o baladă cântată de Florian Pitiş şi nu poate să ne aducă pacea sufletească, nu poate restabili pacea socială, răscolită în cel mai grav mod, printr-un omor ori printr-o ucidere a unei fiinţe umane. Nu este posibil ca persoane precum inculpatul, respectiv persoanele din categoria de vârstă specifică inculpatului, să fie emancipaţi din puterea legii pe considerentul că ar fi tineri teribilişti. Aceşti tineri teribilişti nu pot curma viaţa altor fiinţe umane beneficiind de o îngăduinţă prin categorisirea omorului în ucidere din teribilism. Dacă teribilismul categoriei de vârstă specifice inculpatului are prioritate faţă de viaţa altor persoane, atunci justiţia, aici împărţită, nu are o faţă umană, este contrară literei şi spiritului legii şi omoară spiritul nostru a celor care am crezut în justiţie. Rugăm instanţa să se oprească o clipă — măcar o clipă şi asupra vieţii Gabrielei, să analizeze şi să aprecieze şi viaţa Gabrielei (şi măcar sumar, viaţa categoriei de victime din care Gabriela face acum parte), să analizeze fapta prin care i-a fost curmată viaţa şi să tragă din acea faptă prezumţiile lăsate de lege la lumina magistratului?„, a fost declarația lui Vasile Rîpan.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: