Redactia.ro
Home » Știri » NASA va trimite prima femeie pe Lună. Când va avea loc misiunea

NASA va trimite prima femeie pe Lună. Când va avea loc misiunea

NASA

Agenția spațială americană (NASA) și-a prezentat oficial planul de 28 de miliarde de dolari de a ajunge din nou pe Lună până în 2024.

Programul se numește Artemis și va începe încă de anul viitor. NASA vrea să trimită pe urmele lui Neil Armstrong un bărbat și o femeie pe suprafața lunară, pentru prima dată după 1972. Numele misiunii – Artemis – nu este ales întâmplător. În mitologia greacă, Artemis era zeița lunii și sora geamănă a lui Apolli.

Misiunea Apollo 11 a NASA a reușit să ducă primii oameni pe Lună pe 20 iulie 1969.

Doar 12 oameni, toți bărbați, au mers vreodată pe Lună și toți erau americani, potrivit Bettina Inclán, directorul de comunicare al NASA. „Ultima persoană a mers pe Lună în 1972”, a declarat Inclán pentru CNN. „Nicio femeie nu a mers vreodată pe suprafața lunară”.

Prima femeie pe Lună

Mai întâi va pleca o navă cu echipament ştiinţific, fără astronauţi în rachetă. Abia în 2023 va părăsi Terra racheta cu astronauţi. Însă aceştia vor avea ca misiune doar să testeze puterea de navigaţie a rachetei Orion.

Echipa de astronauţi Artemis III va pleca spre lună abia în 2024. Astronauții vor călători într-o capsulă de tip Apollo numită Orion, care se va lansa de pe o rachetă puternică numită SLS (Space Launch System), construită de Boeing. Misiunea va pune bazele altor expediţii către Lună şi a altor planete, scrie BBC.

Astronauții vor fi echipați cu costume spațiale moderne care permit o mai mare flexibilitate și mișcare decât costumele spațiale utilizate de astronauții din epoca Apollo și vor fi însărcinați cu colectarea probelor și efectuarea unei „game de experimente științifice pe parcursul a aproape șapte zile”.

Programul agenției depinde însă de Congresul care va acorda 3,2 miliarde de dolari pentru construirea unui sistem de aterizare. Camera Reprezentanților a adoptat deja un proiect de lege care alocă 600 de milioane de dolari pentru misiunea lunară. Dar NASA va avea nevoie de mai multe fonduri pentru a dezvolta complet vehiculul. NASA a cheltuit deja cel puțin 11,9 miliarde de dolari pe SLS, care trebuia să fie gata până în decembrie 2017.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: