Redactia.ro
Home » Știri » Nereguli grave la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca, unde au murit șapte oameni

Nereguli grave la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca, unde au murit șapte oameni

psihiatrie

Nereguli grave au ieșit la iveală în urma controalelor efectuate în spitalele de psihiatrie în urma cazului de la Săpoca, Buzău, când șapte pacienți au murit după ce au fost atacați de un altul.

Ministerul Sănătății a dat 115 sancţiuni contravenţionale – 48 de amenzi și 67 de avertismente – în urma controalelor la spitalele de psihiatrie, iar în unele cazuri s-a dat termen de remediere a problemelor până pe 31 decembrie, a anunțat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, potrivit Hotnews.ro.

În ceea ce privește Spitalul de psihiatrie din Săpoca – unde un pacient a atacat 13 bolnavi în luna august, iar 7 dintre ei au murit – numărul pacienților internați depășea, în unele compartimente, numărul de paturi. În plus, pitalul nu avea contract cu o firmă de pază, paza fiind asigurată tot de angajații unității medicale. Acolo unde a fost cazul, neregulile au fost semnalate Parchetelor.

Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca chiar e un loc al morţii. Un bărbat, găsit spânzurat în curtea spitalului

„În urma controlului pe care l-am dispus la spitalele de psihiatrie au fost controlate 4 spitale de maximă siguranţă cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secţii de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene cu 5.427 de paturi. În total, 16.073 de paturi de psihiatrie la nivelul ţării”, a anunțat ministrul Sănătății.

„În urma acestor controale, acolo unde a fost cazul și existau suspiciuni de natură penală, aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca Parchetelor”, a precizat Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătății, după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a fost declanșat „primul control de acest fel, în sensul că, pentru prima dată, s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de Sănătate Publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară.”

Agresorul este cercetat pentru omor calificat

În ziua de 17 spre 18 august, un bărbat internat cu probleme psihice la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a atacat cu stativul de la perfuzie pacienții aflați în două saloane. Trei persoane au decedat pe loc, iar alte zece au fost internate la spital. Între timp, patru victime au decedat din cauza rănilor grave. Agresorul este încă internat la același spital, sub supraveghere strictă și tratament.

Agresorul este cercetat pentru omor calificat, tentativă de omor calificat și distrugere. Mai mult, anchetatorii cercetează modul în care aagajații unității medicale și-au îndeplinit obligațiile de serviciu. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că se vor lua măsuri în spitalele de psihiatrie din țară.

„Începând de astăzi, au loc controale în toate spitalele de psihiatrie. Parcă presimțeam că se va întâmpla ceva. În urmă cu două luni am făcut o analiză a ce se întâmplă acolo. Discutam atunci ce măsuri putem lua pentru spitalele de psihiatrie, dar nu am apucat să luăm măsuri pentru că sunt mai mult patologii pe care trebuie să le dezbatem.

Au fost luate măsuri punctuale, au fost date și amenzi. Avem reguli, avem protocoale, dar nu le respectăm întocmai și astfel de lucruri se întâmplă”, a explicat imediat după tragedie ministrul Sănătății.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: