Redactia.ro
Home » Monden » Niculina Stoican, scandal monstru cu Constantin Enceanu. Artista l-a dat afară și-l lasă fără pensie? Detaliile din spatele disputei 

Niculina Stoican, scandal monstru cu Constantin Enceanu. Artista l-a dat afară și-l lasă fără pensie? Detaliile din spatele disputei 

Niculina Stoican, scandal monstru cu Constantin Enceanu. Artista l-a dat afară și-l lasă fără pensie? Detaliile din spatele disputei 

Niculina Stoican, scandal monstru cu Constantin Enceanu. Artista l-a dat afară și-l lasă fără pensie? Detaliile din spatele disputei!

Niculina Stoican, scandal monstru cu Constantin Enceanu

În ultimele săptămâni, lumea muzicii populare românești a fost zguduită de un scandal de proporții între celebrii artiști Niculina Stoican și Constantin Enceanu. La baza acestui conflict se află un proces intentat de Enceanu împotriva „Ansamblului Folcloric Maria Tănase” din Craiova, instituție condusă de colega sa Niculina Stoican. Acesta susține că nu a fost promovat pe parcursul a două decenii, iar Niculina Stoican nu a ezitat să-și exprime dezacordul față de gestul artistului.

Scandalul a izbucnit în toamna acestui an, când Constantin Enceanu a decis să dea în judecată ansamblul în care a fost angajat timp de peste 18 ani. El a invocat în instanță neacordarea promovărilor și, implicit, neplata diferențelor salariale pe perioada 2018-2020. Într-o apariție recentă în emisiunea Cristinei Șișcanu, Niculina Stoican a avut cuvinte dure la adresa lui Enceanu, avertizându-l că acțiunea sa ar putea avea consecințe grave asupra carierei și pensiei sale.

Artista a subliniat că, în calitate de manager al instituției culturale, nu poate efectua promovări doar pe baza presiunii generate de acțiunile în instanță ale unui artist. Bugetul instituției, inclusiv salarizarea și promovările, este supus aprobării Consiliului Local, iar o decizie de promovare trebuie să aibă la bază criterii legale și echitabile pentru toți angajații.

Niculina Stoican a explicat că Enceanu nu a fost singurul care nu a fost promovat în secția muzicală, deoarece promovările trebuie să implice întreaga secție, nu doar un artist. Ea a subliniat că gestul de a da în judecată instituția ar putea să-i coste pe artiști mai mult decât se așteaptă, inclusiv să fie concediați, afectându-le ulterior pensiile.

Artista a lămurit că este în mijlocul unei situații delicate, în care trebuie să apere instituția și să respecte legea, chiar dacă acest lucru aduce tensiuni în relația cu colegii de scenă.

„Nu m-a dat pe mine în judecată, a dat instituția. Ce să zic, în momentul în care treci din partea asta în partea cealaltă… E adevărat că eu vin dintre ei și sunt manager de șapte ani. Diferența este că lucrurile, atunci când ai responsabilitate legală, nu mai sunt așa de ușoare. Adică nu poți să faci ceva doar că există presiune că te-a dat <<X>> în judecată, nu neapărat el. Oricine altcineva. Tu trebuie să faci lucrurile astea din punct de vedere al legii, să respecți legea.

Eu sunt ordonator terțiar de credit, reprezint instituția <<Ansamblul Maria Tănase>>, ordonator principal de credit este primăria, prin Consiliul Local. În momentul în care tu faci bugetul pentru instituție, tu în bugetul acela bugetezi salarizarea și promovările. Dacă salarizarea prin bugetare o trimiți la Consiliul Local și Consiliul Local zice…

Eu îți dau un exemplu. Îmi trebuie un milion de lei ca să am salariile bugetate și promovările. Tu trimiți această sumă la primărie, Consiliul Local zice: <<Îți dau 800 de mii, da?>>. În momentul în care tu nu ai acoperită salarizarea pe întreg anul de activitate, tu nu ai voie să faci nimic altceva, decât ce iți permite legislația. Promovările se fac în funcție de ce îți bugetează ordonatorul principal de credite. Nu se pot face că vreau eu.

Eu ca manager nu fac nici evaluare, nici promovare. Promovări s-au făcut, așa cum trebuiau să se facă. Pe secția muzicală, acolo unde este el (n. r. Constantin Enceanu), nu a trecut nimeni, pentru că nu doar el trebuia să promoveze, trebuia să promoveze toată secția. Adică toți colegii lui. Nu poți promova doar pe <<X>>, pentru că legea este făcută pentru noi toți într-o instituție.

Legea nu-ți măsoară notorietatea niciodată, nici agenda pusă pe masă și nici poziția pe care tu o revendici că așa vrei. Pentru că nu ai voie, nu se poate, acolo suntem egali”, a explicat artista, in emisiunea de la Metropola Tv.

 Enceanu ar putea risca și pensia

Cu toate acestea, Niculina Stoican a precizat că așteaptă decizia instanței și că instituția va avea un punct de vedere oficial la momentul potrivit. Ea a subliniat că nu dorește să încalce legea sau să aducă instituția în discuții nefavorabile și că fiecare decizie va fi luată în conformitate cu regulile legale și cu respectul față de instituție.

În cadrul emisiunii „După faptă și răsplată”, Niculina Stoican a adăugat că Enceanu ar putea risca și pensia sa, întrucât instituția îi asigură o pensie minunată datorită implicării sale de-a lungul anilor. Ea l-a avertizat că nu ar trebui să existe neînțelegere și atitudine agresivă față de instituție, având în vedere beneficiile pe care le-a avut de-a lungul colaborării.

„Până la urmă a fost alegerea lui, nu este nicio supărare că el a dat în judecată, cred că mai dureroasă este exprimarea. <<Lucrurile nu se spală în presă>>, dar eu mă duc în presă și le spăl. Niciunul dintre colegii lui nu a fost promovat, au fost promovați cu toții atunci când a existat bugetare, adică anul acesta.

El a dat în judecată și deja să făceau promovările, adică… ce să zic. Este în continuare colegul meu. Cum să spun, în poziția mea de manager două lucruri nu vreau să le fac: să încalc vreodată legea și să târăsc instituția în discuții care nu sunt onorante pentru ea. Și nici pentru mine, în calitatea mea de manager. Deci una sunt eu, colega lui pe scenă, și alta este poziția mea de manager, care cumva trebuie să apere instituția.

Eu sunt pusă cumva la mijloc. Instituția de când sunt eu manager este pe un val ascendent extraordinar și sunt foarte mândră de lucrul acesta. Până la urmă, fiecare dintre noi facem ceea ce considerăm de cuviință.

Eu aștept hotărârea instanței, vom vedea ce va hotărî, sunt foarte multe lucruri care trebuie puse la punct, dar consider că instituția trebuie să aibă un punct de vedere oficial la momentul la care lucrurile se vor discerne și vor tranșate de o instanță”, a adăugat artista.

„Mie nu-mi place povestea asta cu datul afară. El nu este colaborator, este angajat, are contract de muncă și nu cred că vreodată s-a pus problema în vreun fel ca el să lipsească, deși a lipsit de la spectacole nejustificat. Dar știi cum e, trebuie să existe și înțelegere, dacă din partea instituției există înțelegere și tu știi lucrurile astea, din partea ta de ce să existe neînțelegere și atitudine agresivă față de instituție? Este o instituție care te va scoate la pensie și vei avea o pensie minunată datorită instituției, datorită felului în care te-ai implicat, respectului care ți s-a dat. Și atitudinea ta trebuie să fie aceeași pentru instituție, nu să te apuci să faci tot felul de reclamații, și nu numai în timpul ăsta, și cu antecedente, ca să zic așa”, a spus Niculina Stoican, în cadrul emisiunii Cristinei Șișcanu, „După faptă și răsplată”.

Constantin Enceanu: „Lucrurile acestea nu se spală în presă”

Constantin Enceanu a oferit și el o perspectivă asupra conflictului într-o apariție recentă la emisiunea „40 de întrebări” cu Denise Rifai. El a explicat că nu își dorea bani în plus, ci doar recunoașterea meritelor sale și promovarea conform acestora. De asemenea, a respins acuzațiile că ar fi lipsit nemotivat de la un spectacol, precizând că la momentul respectiv era internat în spital cu probleme de sănătate.

„Aș fi vrut să mă întrebe presa de ce nu am ajuns la spectacolul acela, dar nu m-au întrebat. Nu m-a întrebat nimeni. La ora aceea eu eram pe patul de spital, cu perfuziile în mână. Am anunțat impresara noastră că nu pot ajunge la spectacol pentru că nu mă simt bine. Am avut o cădere de calciu, am avut foarte mult de muncă, cu o noapte înainte venisem de la un eveniment, ajunsesem pe la ora 02.00 acasă, Alex și Cătălina erau la noi la Filiași, soția mi-a zis că Alex are temperatură, a trebuit să mă duc la Craiova să iau pastile pentru că la noi la Filiași nu există farmacie non-stop.

Am ajuns la patru acasă, cel mic s-a trezit, a zis că vrea la Craiova la părinți, a trebuit să sun părinții să vină(…) Mi s-a dus noaptea agitat, am dormit puțin și când m-am trezit nu mă simțeam bine. Am dormit puțin și am decis să merg la spital să-mi fac vitamine să mă întăresc un pic. Nu-i fac în ciudă, nu îmi place să mă iau cu colegii, dar poate că alții văd lucrurile altfel. Lucrurile acestea nu se spală în presă. Se spală în familie acolo, eu așa am învățat”, a precizat Constantin Enceanu, la Kanal D.

Sursa foto:a1.ro

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: