Redactia.ro
Home » Știri » Ninsorile se întorc în România. Zonele afectate de zăpadă

Ninsorile se întorc în România. Zonele afectate de zăpadă

Ninsorile se întorc în România. Zonele afectate de zăpadă

Cu februarie în toi, românii sunt pe cale să experimenteze o schimbare surprinzătoare a vremii. După câteva zile cu temperaturi neobișnuit de mari, meteorologii anunță că ninsorile se întorc în România în acest weekend, afectând mai multe zone ale țării. Iată detaliile!

Ninsorile se întorc în România

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat în detaliu despre schimbările de vreme care vor avea loc în perioada următoare. În timp ce săptămâna 5-12 februarie va aduce temperaturi peste medie, cu maxime care vor ajunge până la 20 de grade Celsius, acest weekend va marca o întoarcere a ninsorilor în anumite regiuni ale României.

Zonele afectate de zăpadă

Însă, înainte de această perioadă mai caldă, vremea se va înrăutăți temporar. În acest weekend, se așteaptă precipitații sub formă de ninsoare în zone precum Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, cu mix de ploaie și ninsoare în Banat și Crișana. Vântul se va intensifica, în special în zonele de munte, cu rafale de 60-80 km/h în zonele înalte și 40-50 km/h în zonele mai joase. Aceste condiții vor aduce temperaturi maxime de la zero până la 10-12 grade Celsius, iar minimele vor fi mai ridicate decât înainte, cu valori cuprinse între -2 și 1 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru perioada următoare indică temperaturi neobișnuit de mari pentru luna februarie, cu o abatere termică pozitivă accentuată în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va varia, cu excedente de precipitații în anumite regiuni, precum Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali, dar și deficitar în regiunile sudice și sud-estice.

Elena Mateescu avertizează că aceste schimbări neobișnuite ale vremii ar putea continua și în luna martie, cu temperaturi în general apropiate de normale, dar cu cantități ușor excedentare de precipitații în cea mai mare parte a țării.

„Vorbim de o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit pentru intervalul 5 februarie-12 februarie, pentru că abaterile termice la nivelul temperaturii medii din această săptămână vor fi mai mari de 7…8 °C, ceea ce înseamnă, din punctul de vedere al ecartului valorilor zilnice de temperaturi, la nivelul maximelor, în special începând de joi, valori între 10…16 °C în zona de sud a țării, vineri și sâmbătă până la 16…17 °, iar duminică, 11 februarie, valori de 17…18 °, local în sudul extrem, chiar 19…20 °.

Până atunci însă vorbim de o vreme în general închisă astăzi, în partea de sud și sud-est a țării, va fi posibil să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare la munte, în Maramureș, în Transilvania, în nordul Moldovei, mixte în Banat și Crișana dar și intensificări ale vântului asociate în special la munte, cu rafale de 60-80 km/h, în zona înaltă, iar în zonele mai joase, 40-50 km/h. 

La acest sfârșit de săptămână, în mod deosebit, valori ale temperaturilor maxime de la zero până la 10…12 °, dar și minime mai ridicate comparativ cu intervalul anterior.

Dacă mâine dimineață contăm pe o minimă între – 8 până la 0 °C, sfârșitul de săptămână va aduce inclusiv în Capitală o minimă de – 2 până la 1 °C”, a explicat directorul ANM la Antena 3 CNN. 

Astfel, românii sunt sfătuiți să se pregătească pentru o perioadă de vreme schimbătoare în următoarele săptămâni, cu fluctuații ale temperaturilor și posibile evenimente meteo neobișnuite pentru această perioadă a anului. Este important să rămânem informați și să urmărim atent prognozele meteo locale pentru a ne adapta corespunzător și a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice schimbare a condițiilor meteorologice.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: