Redactia.ro
Home » Homepage » Noul sistem de recalculare a pensiilor. În ce an trebuia să te pensionezi ca să primeşti cei mai mulţi bani la recalculare

Noul sistem de recalculare a pensiilor. În ce an trebuia să te pensionezi ca să primeşti cei mai mulţi bani la recalculare

GALERIE FOTO (2) Vești bune pentru pensionari!

În noiembrie 2023, noul cadru legislativ privind pensiile a fost adoptat de Parlamentul României și promulgat de președintele Klaus Iohannis, cu aplicabilitatea unor prevederi începând cu ianuarie 2024. Aceste schimbări, care vizează recalcularea pensiilor, vor intra în vigoare din septembrie 2024, în urma modificării formulei de calcul a pensiilor, acum axată pe numărul de puncte realizat de pensionar și valoarea punctului de referință.

Cum funcționează noul sistem de calcul

În noul sistem, venitul financiar lunar al pensionarului va fi determinat prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate cu valoarea punctului de referință. Astfel, pensiile vor fi recalculate și sumele ajustate vor fi acordate începând din septembrie 2024. Această schimbare presupune că majorările pensiilor nu vor fi uniforme, fiind influențate direct de indicele de corecție aplicat, care variază în funcție de anul pensionării.

Potrivit analizelor efectuate de experți, aproximativ 3 milioane de pensionari vor beneficia de majorări ale pensiilor, unele creșteri fiind de câteva sute, iar altele de câțiva mii de lei. În contrast, veniturile financiare lunare pentru ceilalți 2 milioane de pensionari vor rămâne neschimbate. Indicele de corecție joacă un rol crucial în determinarea mărimii ajustării, pensionarii cu un indice de corecție mai mic urmând să experimenteze creșteri mai semnificative.

Tabelul care îţi arată exact ce pensie vei avea

Un tabel detaliat, disponibil în galeria foto a articolului, ilustrează modul în care anul pensionării influențează indicele de corecție și, implicit, mărimea venitului financiar lunar recalculat. Persoanele care s-au pensionat înainte de 2011 nu au un indice de corecție, ceea ce înseamnă că ar trebui să beneficieze de cele mai consistente creșteri ale pensiei. Pe de altă parte, cei care s-au retras de pe piața muncii între 2020 și 2024 vor avea parte de cele mai modeste ajustări.

Tabelul recalculării pensiilor.
Sursa foto – Arhivă | Tabelul recalculării pensiilor.

Modificările aduse Legii Pensiilor aduc un val de schimbări pentru pensionarii români, recalcularea pensiilor fiind un subiect de maxim interes. Noul sistem de calcul promite să aducă creșteri semnificative pentru o parte dintre beneficiari, în special pentru cei pensionați în anii anteriori lui 2011. Cu toate acestea, este esențial ca pensionarii să înțeleagă cum le vor fi afectate veniturile și să se pregătească pentru implementarea noilor prevederi în septembrie 2024.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: