Redactia.ro
Home » Știri » O nouă OUG adoptată de Guvern. S-au înghețat pensiile și se elimină transportul gratuit pentru studenți

O nouă OUG adoptată de Guvern. S-au înghețat pensiile și se elimină transportul gratuit pentru studenți

OUG adoptat de Guvern

Guvernul Cîțu a adoptat, joi, OUG care prevede reducerea cheltuielilor structurale. Prin aceasta, punctul de pensie este menținut la cel din 2020, la valoarea de 1.442 lei, nu se mai acordă vouchere de vacanţă și se elimină transportul gratuit feroviar pentru studenți. Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ pentru noua OUG.

O nouă OUG adoptată de Guvern. S-au înghețat pensiile și se elimină transportul gratuit pentru studenți

Guvernul a adoptat, joi, OUG prin care punctul de pensie din 2021 a fost înghețat, mai exact este menținut la cel din 2020, la valorea de 1.442 lei, studenții nu vor mai avea dreptul să circule gratuit cu trenul, tichetele de vacanță sunt eliminate și, totodată, se taie sporurile angajaților din prefecturi. Prin noua OUG, premierul Cîțu spune că se vor economisi aproape 9 miliarde de lei din bugetul statului. CES nu este de acord cu noile măsuri adoptate de Executiv.

Prim-ministrul a mai precizat că vineri se va aproba legea bugetului pentru 2021, informează știrileprotv.ro.

”A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Este vorba de ordonanţa de urgenţă de care aveam nevoie pentru a putea adopta legea bugetului. Această ordonanţă va fi publicată în Monitorul Oficial şi, după aceea, mâine, vom avea şedinţă de Guvern în care vom aproba legea bugetului pentru 2021”, a spus premierul Florin Cîţu, după ședința de Guvern.

De altfel, prin noua OUG, stundenții vor avea, totuși, parte de tarif redus al biletului de călătorie, într-un procent de 50%.

„Se prorogă până la 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Se instituie un cadru legal necesar pentru ca sumele rămase necheltuite din alocările pentru facilităţile transport studenţi să poată fi utilizate de către universităţi în anii următori şi pentru alocarea de burse pentru studenţi. Se modifică Legea educaţiei naţionale în sensul stabilirii dreptului studenţilor să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport şi abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenţii să beneficieze de gratuitate”, a mai spus Florin Cîţu.

Ce spune CES despre noua OUG

Noua OUG a primit aviz nefavorabil din partea CES, pe motiv că noile măsurile vor afecta nivelul de trai.

  • Neacordarea voucherelor de vacanță constituie o formă de accentuare a problemelor grave prin care trece HORECA. Măsura încetării acordării nu poate avea o susținere economică pentru că impactul bugetar este foarte mic, de doar 0,15% din PIB
  • Eliminarea gratuității pe calea ferată pentru studenți are efecte negative asupra participării la schimburile de experiență și la diverse manifestări. Nu este justificată economic, impactul fiind deosebit de redus, de doar 0,01% din PIB. 
  • Nemajorarea în anul 2021 a punctului de pensie este inacceptabilă afectând în mod negativ mai ales persoanele cu pensii mici care nu au acces la elementele necesare din coșul minim. 
  • Înghețarea valorii punctului de pensie atrage grave probleme de natură socio-economică care nu pot fi justificate printr-o încercare de remediere a situației de deficit bugetar excesiv, impactul fiind doar 0,8% din PIB

Urmează ca vineri proiectul de buget să fie dezbătut  de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, apoi adoptat de Guvern.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: