Redactia.ro
Home » Știri » O nouă tranşă de vaccin Moderna ajunge în România! Dozele vor fi repartizate duminică

O nouă tranşă de vaccin Moderna ajunge în România! Dozele vor fi repartizate duminică

O nouă tranşă de vaccin Moderna ajunge în România! Dozele vor fi repartizate duminică

O nouă tranşă de vaccin Moderna soseşte, duminică, în ţară, pe cale terestră. Tranșa constă în 76.800 de doze, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

O nouă tranşă de vaccin Moderna ajunge în România

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că 76.800 de doze de vaccin Moderna vor intra în România duminică. Transportul se va asigura pe cale terestră.

De asemenea, dozele de vaccin vor fi distribuite, astfel:

  • Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 36.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Braşov: 14.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 9.600 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 4.800 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 12.000 doze.

Potrivit CNCAV, cele 36.000 de doze care vor sosi la Bucureşti vor rămâne în depozitul central de la Institutul ”Cantacuzino” pentru a fi distribuite, conform solicitărilor, centrelor regionale de depozitare Constanţa şi Iaşi la o dată ulterioară.

Până în prezent, 560.400 de doze Moderna au fost recepţionate, iar 395.601 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei. În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare.

Reacțiile adverse ale vaccinului anti-Covid de la Moderna

Producătorul vaccinului Moderna transmite că acesta este posibil să nu protejeze  de coronavirus toate persoanele cărora le este administrat. Reacțiile adverse se împart în  patru categorii: Foarte frecvente (care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane) frisoane, febră, greață, vărsături, umflare în zona unde a fost făcută injecția, vărsături, dureri musculare și de cap, umflare în zona axilei, oboseală. Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): înroșire în zona unde a fost făcută injecția, erupție sau urticarie.

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane), mâncărime la locul de administrare a injecției. Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): umflarea la nivelul feței, care poate apărea la persoanele care au deja introduse injecții cu tratamente de înfrumusețare și paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell).

Diferența dintre vaccinul Moderna și cel Pfizer este că, vaccinul de la Moderna nu se administrează persoanelor sub 18 ani, în timp ce vaccinul de la Pfizer se administrează celor peste 16 ani. De altfel, vaccinul de la Moderna se administrează tot de două ori, dar la un interval de 28 de zile și nu de 21 ca la Pfizer. Mai mult, un flacon de la Moderna conține zece doze și nu cinci.

Vaccninul de la Moderna a fpst creat tot prin tehnologia ARN mesager, care produce proteina Spike ce creează anticorpi. Acești anticorpi îndepărtează orice bacterie din organism care poate produce coronavirus.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: