Redactia.ro
Home » Știri » O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește luni în România! Câte doze vor intra în țară

O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește luni în România! Câte doze vor intra în țară

O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește luni în România! Câte doze vor intra în țară

O nouă tranșă de vaccin anti-Covid de la Pfizer BioNTech va ajunge în România luni, 12 aprilie. Peste 500.000 de doze vor fi repartizate în spitale. 

O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește luni în România

Luni, 12 aprilie, va sosi în România o nouă tranșă de vaccin anti-Covid de la Pfizer BioNTech, care constă în 511.290 doze. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19.

”Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă”, potrivit CNCAV.

Dozele vor fi distribuite după cum urmează:

  • Centrul Național de Stocare București: 187.200 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 64.350 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 62.010 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 50.310 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 36.270 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 52.650 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 58.500 doze.

Până acum, țara noastră a recepționat 3.374.729 doze de vaccin anti-Covid produse de compania Pfizer, iar 2.965.888 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Riscul de reacţii alergice la vaccinurile Moderna şi Pfizer

Institutul Naţional de Sănătate din SUA a anunţat că a început un studiu pentru a determina riscul de reacţii alergice la vaccinurile anti-COVID19 produse de Moderna şi Pfizer. Mai multe cazuri de reacţii alergice, inclusiv episoade grave de anafilaxie, au fost raportate în SUA după administrarea de vaccinuri Pfizer/BioNTech şi Moderna.

În ianuarie, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a anunţat că reacţii alergice apar cu o rată de 11,1 la un milion de vaccinări.

La studiul finanţat de Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase vor participa 3.400 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 69 de ani, dintre care circa 60% participanţi cu episoade de reacţii alergice severe la alimente, înţepături de insecte sau imunoterapie.

Scopul procesului este de a determina proporţia de participanţi care au o reacţie alergică sistemică în interval de 90 de minute după vaccinare.

Institutul Naţional de Sănătate a anunţat că va publica date obţine în urma studiului la sfârşitul acestei veri.