Redactia.ro
Home » Știri » Pașaportul Covid, obligatoriu în locațiile publice din țară? Noi restricții pentru nevaccinați, anunțate de ministrul Sănătății

Pașaportul Covid, obligatoriu în locațiile publice din țară? Noi restricții pentru nevaccinați, anunțate de ministrul Sănătății

Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, luni, că suntem la începutul valului patru al pandemiei și că, în următoarea perioadă, Guvernul discută despre obligativitatea introducerii pașaportului COVID în anumite locuri publice din țară. De asemenea, Ioana Mihăilă a precizat că se discută și despre stimularea vaccinării prin bonuri de masă în valoare de 100 de lei, dar și organizarea de loterii.

Pașaportul Covid, obligatoriu în locațiile publice din țară? Noi restricții pentru nevaccinați, anunțate de ministrul Sănătății

Guvernanții au în vedere restricții mai dure, în următoarea perioadă, care îi va dezavantaja pe cei care nu vor să se vaccineze. Se ia în calcul accesul în anumite locații publice, precum restaurante, teatru, baruri sau cluburi, doar pe bază de pașaport Covid. Acesta atestă imunizarea, testarea negativă sau trecerea prin boală.

”(…)În momentul ăsta, scenariile care se discută au mai degrabă legătură cu pașaportul covid, adică cel care certifică vaccinare, testare sau trecere prin boală, și avem în lucru împreună cu DSU o modificare legislativă prin care acest pașaport covid să poată fi utilizat și în interiorul țării, așa încât să creăm baza legală pentru verificarea acestui pașaport covid. Efectiv unde și cum vom implementa aceste măsuri de prevenție va depinde de evoluția pandemiei dar trebuie să fim pregătiți. În funcție de evoluția pandemiei să hotărâm care sunt spațiile care vor necesita, pentru a avea accesul în ele, pașaportul covid și care sunt activitățile. Evident că sunt anumite activități cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, și sunt activități cu un risc mai mic, cum sunt sălile de teatru, poate acolo unde nu este neapărat o aglomerație foarte mare”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, scrie Româniatv.net.

Loterie și bonuri de masă pentru cei vaccinați complet

În ceea ce privește stimularea vaccinării, Ioana Mihăilă a mai declarat că s-au propus bonuri de masă în valoare de 100 de lei sau organizarea de loterii pentru cei vaccinați cum ambele doze.

  ”(…) valoarea pe care o estimăm pentru bonurile de masă este de aproximativ 100 de lei. Și cum se vor acorda ele efectiv? Unde mă duc?Beneficiarii sunt cei care se vaccinează de acum înainte cu doză completă. Adică la prima doză de Johnson sau la a 2-a doză de Pfizer sau de Moderna, cele 3 principale vaccinuri care sunt utilizate în acest moment la noi în țară, persoana vaccinată va primi bonurile de masă în valoare de aproximativ 100 de lei, rămâne de văzut valoarea exactă… Noi așa plănuim, să le facem accesibile, prin Direcțiile de Sănătate Publică, tuturor centrelor de vaccinare. În momentul acesta, ne gândim la loterie nu neapărat la tombolă, așa încât să fie recompensați toți cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei până acum. Urmează să discutăm cu instituțiile care pot organiza astfel de loterii, pentru că avem pe de o parte modelul loteriei bonurilor fiscale, pe de altă parte modelul implementat de Loteria Română, și atunci partea operațională urmează să fie agreată cu instituțiile (…)”, a mai spus Ioana Mihăilă.

De asemenea, ministrul Sănătății a mai punctat faptul că suntem la începutul valului patru al pandemiei. Legat de varianta Delta a coronavirusului, începe să-și facă tot mai mult simțită prezența în țară.

„Cazurile sunt în creștere. Sunt peste 300 de cazuri pe zi. Suntem la începutul valului 4 al pandemiei. Cei mai afectați de valul 4 sunt nevaccinații. Persoanele vaccinate complet nu au de ce să se teamă. Este bine că avem peste 30% din vaccinați peste 40-5- de ani. Aspectul nefavorabil este că valul 4 este cu tulpina Delta care are o contagiozitate foarte marte. Un nevaccinat transmite infecția cu tulpina Delta la 6-8 persoane (….)”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: