Redactia.ro
Home » Știri » Patriarhul Daniel, mesaj pentru diaspora, cu ocazia ”Zilei Românilor de Pretutindeni”: Să fie permanent în legătură cu cei dragi rămaşi în ţară

Patriarhul Daniel, mesaj pentru diaspora, cu ocazia ”Zilei Românilor de Pretutindeni”: Să fie permanent în legătură cu cei dragi rămaşi în ţară

Patriarhul Daniel a transmis, vineri, un mesaj pentru românii din Diaspora cu ocazia ”Zilei Românilor de Pretutindeni”, care se va sărbători duminică, 30 Mai. Patriarhul i-a îndemnat ”să fie permanent în legătură cu cei dragi rămaşi în ţară, pentru a păstra unitatea familiei şi comuniunea românească”.

Patriarhul Daniel, mesaj pentru diaspora, cu ocazia ”Zilei Românilor de Pretutindeni”: Să fie permanent în legătură cu cei dragi rămaşi în ţară

Cu ocazia ”Zilei Românilor de Pretutindeni”, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj diasporei. Patriarhul a îndemnat la unitate și solidaritate

”Ziua Românilor de Pretutindeni este o zi specială, având o puternică semnificaţie spirituală, de reafirmare a tradiţiilor şi a valorilor credinţei şi culturii poporului român. Prin urmare, Patriarhia Română adresează un mesaj de unitate şi frăţietate, de comuniune şi de solidaritate tuturor românilor de pretutindeni.În acest an, 2021, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, cuvântul nostru de preţuire şi întărire duhovnicească adresat tuturor credincioșilor ortodocși români aflați departe de țară are o semnificaţie deosebită„, transmite Patriarhul.

Patriarhul Daniel, binecuvântare pentru românii din diaspora

În mesajul său, Patriarhul a transmis și binecuvântare românilor din străinătate. De altfel, a precizat că în ultimii zece ani, s-au construit mai multe biserici ortodoxe române, în sprijinul românilor plecați.

„Grija pastorală şi atenţia sporită manifestată de Patriarhia Română faţă de românii ortodocşi din străinătate s-a concretizat, în ultimul deceniu, prin înfiinţarea de numeroase parohii şi eparhii noi, care vin în întâmpinarea nevoilor sufleteşti ale credincioşilor români ortodocşi din jurul graniţelor actuale ale României (Basarabia, Bucovina de Nord, Serbia, Bulgaria, Ungaria), ale românilor din Europa Occidentală, din America, din Australia şi Noua Zeelandă, precum şi din Ţara Sfântă, Cipru, Turcia, Africa de Sud şi Japonia. Prin ierarhii și preoţii ei, Biserica Mamă îi binecuvintează și îi încurajează pe fiii şi fiicele ei duhovnicești din străinătate și, totodată, află problemele cu care aceștia se confruntă, în aspirația lor pentru un viitor mai bun, mai spune Patriarhul Daniel.

Patriarhul este de părere că bisericile ortodoxe române de pretutindeni alină dorul de casă al românilor aflați peste hotare.

„De aceea, în bisericile ortodoxe româneşti de pretutindeni, românii simt bucuria regăsirii şi trăirii credinţei strămoşeşti, participă la viaţa liturgică, alină dorul lor fierbinte după cei dragi şi după locurile natale şi reafirmă identitatea lor etnică profundă. Prin participarea lor la viaţa liturgică, la evenimentele culturale şi la acţiunile social-filantropice organizate de parohiile din diaspora română, sunt promovate valorile permanente ale credinţei ortodoxe şi ale culturii româneşti, sunt transmise tradiţiile româneşti şi este cultivată limba română, toate acestea contribuind la păstrarea identităţii culturale, etnice şi ecleziale a românilor ortodocşi din afara României”, spune Patriarhul.

Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe românii din străinătate să nu uite de cei rămași acasă și să păstreze permanent legătura cu familia.

„În acest sens, se cultivă o convieţuire armonioasă a românilor de pretutindeni cu cetăţenii din ţările în care locuiesc în prezent, mai ales acum când, în unele locuri din lume, criza medicală, morală, spirituală şi economică se manifestă uneori şi prin tensiuni sociale care pot degenera în conflicte interetnice şi interreligioase. Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, cu multă dragoste frăţească şi părintească, îi îndemnăm pe toţi românii care trăiesc în afara României să fie permanent în legătură cu cei dragi rămaşi în ţară, pentru a păstra unitatea familiei şi comuniunea românească”, a mai transmis Patriarhul Daniel.

Etichete: